Željeznice FBiH
0

Štrajk željezničkih radnika 19. novembra

FENA
Samostalni sindikat željezničkih radnika Bosne i Hercegovine stupit će u štrajk 19. novembra.

Odluka je donesena nakon što je Nadzorni odbor Željeznica FBiH na svojoj sjednici održanoj 9. novembra donio, na prijedlog uprave, Odluku o donošenju III izmjena i dopuna Pravilnika o radu, tj. usvojio ponuđene izmjene tog pravilnika.

  • Upravu i Nadzorni odbor smo svojim ranijim aktima upozorili da se ovim III izmjenama i dopunama Pravilnika o radu krše osnovna ljudska i radnička prava u skladu s konvencijama MOR-a i da smo najavili zahtjev za smjenama predsjednika uprave, izvršnog direktora željezničkog operatora i smjenu svih ostalih članova uprave zbog zloupotrebe svog položaja i davanja saglasnosti da se usvoje nezakonite III izmjene i dopune Pravilnika o radu - navedeno je u saopćenju Sindikata.

U tim III izmjenama i dopunama Pravilnika o radu većini zaposlenika se smanjuju plaće u iznosu od 100 do 600 KM te ukidaju naknade za prijevoz.

Sindikat traži smjenu predsjednika uprave, izvršnog direktora, željezničkog operatora i svih ostalih članova uprave, dok od resornog ministarstva prometa i komunikacija zahtijeva da odmah raspiše konkurs za novog predsjednika uprave i članove uprave. Također traži da članovi Nadzornog odbora, Marijan Jozinović i Rešad Mulaomerović, koji u skladu s odredbama Statuta JP ŽFBiH d.o.o Sarajevo predstavljaju zaposlene na Željeznicama FBiH, odmah podnesu ostavke ili budu smijenjeni, jer oni, saopćeno je, ne predstavljaju upravu nego zaposlene.

Svim zaposlenicima Željeznica FBiH Samostalni sindikat željezničkih radnika BiH preporučuje da ne potpisuju novi pojedinačni ugovor o radu te da, u skladu s odredbama člana 102 i 103 Zakona o radu, tuže Željeznice FBiH zbog povreda iz radnog odnosa.

Ovaj sindikat će im pružiti svu potrebnu pomoć, navedeno je u saopćenju.