BiH
0

Štrajk zdravstvenih radnika otvorio niz neriješenih pitanja

FENA
Očito je da je štrajk zdravstvenih radnika otvorio niz neriješenih pitanja u ovoj oblasti koja traže ne samo hitne i temeljne reforme nego i rješavanje nagomilanih problema koji su i bez reformi morali biti riješeni, stoji u saopćenju koje je medijima uputila zastupnica SDPBiH u Skupštini KS-a Besima Borić.

-Kuda ide novac koji se izdvaja za zdravstvo, zašto nije definiran paket osnovne zdravstvene zaštite za sve ove godine, zašto se ne poštuju normativi kod zapošljavanja i mnogi drugi? Posebno su opasni pokušaji da se nabrzinu i bez šire elaboracije riješi pitanje odnosa javne i privatne zdravstvene zaštite, navodi Borić.

Zastupnica Borić ukazuje i na činjenicu da se moraju sačuvati, reformirati i osposobiti javni servisi i osigurati osnovni paket zdravstvene zaštite za sve stanovnike, a posebno one najugroženije i one čiji neodgovorni poslodavci ne uplaćuju doprinose i time dvostruko kažnjavaju radnike i članove njihovih porodica, a bez ikakve njihove krivice.

Država je dužna svojim građanima osigurati pristupe javnim servisima i priča o tome šta je bolje javno ili privatno zdravstvo jeste vještačka priča i ima za cilj skretanje pažnje sa suštinskih problema u zdravstvu, smatra Borić.