Mostar
0

Štrajk upozorenja zbog situacije u Srednjoj školi Stolac

FENA
Stolac
Stolac
Prosvjetni radnici srednjih škola koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) danas su održali petnaestominutni štrajk upozorenja kao solidarnost sa Srednjom školom "Stolac", potvrdio je za Fenu predsjednik Sindikata srednjih škola tog kantona Josip Milić.

Djelatnici Srednje škole Stolac već dva mjeseca nisu dobili plate jer nije riješen pravni status te škole. Naime, u toj školi nije riješeno pitanje ravnatelja i školskog odbora. U vezi s ravnateljem trebalo bi ako je ravnatelj škole Hrvat, da njegov zamjenik bude Bošnjak, a u sljedećem mandatau da bude obrnuto - da je ravnatelj Bošnjak, a zamjenik Hrvat.

Kad je riječ o Školskom odboru, njegova nacionalna struktura morala bi odgovarati nacionalnoj strukturi učenika u školi.

Po riječima Ivanke Toljević, predstavnice Sindikalne podružnice Srednje škole Stolac, to nisu stvari koje mogu rješavati prosvjetni radnici te škole, već Općina Stolac i kantonalno ministarstvo, pa nema nikakve logike da zbog toga prosvjerni radnici ne primaju plate.

Po Milićevim riječima, ako se resorni ministar ogluši na današnje upozorenje, srednje škole HNK-a održat će jednostatni štrajk u ponedjeljak, 7. decembra.