BiH
9

Štrajk upozorenja radnika koksare iz Lukavca

RTV Lukavac
Sindikalna organizacija Global Ispat Koksne industrije Lukavac u četvrtak je ispred upravne zgrade ove kompanije održala štrajk upozorenja.

Razlozi za organizovanje štrajka su neredovna isplata ličnih dohodaka, izmjena pojedinačnih ugovora o radu, te arogancija i nepoštivanje zahtjeva radnika od strane uprave kompanije.

Zbog čega se u zahtjevima spominje samo 500 radnika, predsjednik sindikata Nezir Kovačević objašnjava da je zaposlenih u GIKIL-u sa 31. decembrom protekle godine bilo 1.082, ali je za drugi dio uposlenih poslodavac napravio analitičku procjenu radnih mjesta bez znanja sindikata.

Na pitanje šta nakon štrajka upozorenja Kovačević odgovara: "Ako se ništa ne desi i ako uprava ne bude imala razumijevanja tražit ćemo smjenu menadžmenta."

Okupljenim radnicima obratio se i generalni direktor GIKIL-a Džaganadam Guntupali: "Svi smo svjesni uticaja globalne ekonomske krize na našu kompaniju. Sve narudžbe koje smo imali do početka krize su otkazane, tako da je uticaj krize na GIKIL negdje oko 69 miliona dolara. Kao što znate, mi smo orijentisani na izvoz i nemamo tržišta unutar BiH, a kao što znate da su sva tržišta u Evropi i Americi zatvorena, tako da mi nemamo gdje da plasiramo naš izvoz."

Radnici nisu bili zadovoljni odgovorom generalnog direktora GIKIL-a, nisu se složili sa korekcijom plata za narednih godinu i po dana, a ne slažu se ni sa konstatacijom da se koks ne izvozi jer je u vrijeme održavanja štrajka voz sa koksom prošao pored fabrike.