BiH
362

Štrajk upozorenja ljekara u FBiH: Plate su katastrofalne, a kolektivni ugovor je uvreda dostojanstva

Pišu: A. Zilić, E. Mehić, A. Kendić. i M. Ćoralić
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH organizovao je polusatni štrajk upozorenja u svim zdravstvenim ustanovima na području FBiH u kojima je Sindikat doktora organiziran.

Iz Sindikata ističu da su 12. jula dobili reprezentativnost iz oblasti djelatnosti doktora medicine i stomatologije te da već nekoliko mjeseci bezuspješno pokušavaju pristupiti pregovorima o novom kolektivnom ugovoru, ali da su im brojne formalne i neformalne prepreke stajale na putu.

Štrajk je poruka da su izgubili strpljenje zbog nezainteresiranosti za rješavanje statusa ljekara na nivou FBiH te da će, ukoliko pregovori s Federalnim ministarstvom zdravstva i kantonalnim ministarstvima uskoro ne počnu, biti primorani obustaviti rad.

KCUS podržava, ali ne može u štrajk

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologa KS Izet Hočko kazao je kako je ova struka došla do trenutka da se treba čuti njen glas.

"Imamo kvalitetan kadar, ali nema uslova za kvalitetnu uslugu. Plate su katastrofalne. Ljekar radi za 600 eura i ljudi odlaze vani. Krenuli smo u proces borbe da se ne desi da ostanemo bez kadra. Sramotno je niska plata ljekara. Spušteni smo na najniže moguće grane. Ministarstvo nas ne može ignorisati", kazao je Hočko.

Istakao je da se Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nije priključio štrajku jer je ovaj sindikat tek oformljen.

"Sve kolege s KCUS-a su zainteresovane da se uključe. Želimo manje redove i zadovoljne pacijente", istakao je.

Pacijenti ih podržavaju

Pacijenti su iskazali podršku ovom štrajku kazavši kako su nezadovoljni dosadašnjom organizacijom i uslugom.

"Uvjeti su loši. Ništa poslije rata nije urađeno, kako za ljekare, tako ni za pacijente", rekla je pacijentica Sejda Spahić.

Pacijentica Ljerka Vladović kazala je kako i pacijenti trebaju štrajkovati sa ljekarima: "Sistematski pregled traje tri sata jer nema dovoljno osoblja. Ljekari nas prime, ali nema kadra".

Spora rekonstrukcija bolnice u Bihaću

Kako je za Klix.ba kazao dr. Nedim Kurtagić, predsjednik ovog sindikata u USK, oni već godinama ukazuju na ogromne probleme u zdravstvu, slab materijalno-socijalni položaj ljekara, loše uvjete rada, nedostatak lijekova, kao i brojne druge probleme koji opterećuju skoro svaku zdravstvenu ustanovu.

"Mi u Bihaću nalazimo se u posebno otežanim uslovima rada zbog požara koji je desetkovao bolnicu te činjenice da izrazito sporo teče rekonstrukcija i obnova bolnice. Također, veliki problem predstavlja i odlazak doktora, posebno mlađih kolega, koji 'jednim okom' uvijek gledaju da odu u neku od zapadnoevropskih zemalja", istakao je Kurtagić, dodavši da se rad ljekara nepravedno vrednuje te da moraju mnogo dežurati kako bi ostvarili adekvatnu platu.

Intervencije u nemogućim uvjetima

Jutros je štrajkovala i grupa od blizu 200 zdravstvenih radnika Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzlanskog kantona.

"Želimo ukazati na težak položaj u kojem se nalaze zdravstveni radnici. U zavisnosti od grane do grane, uslovi rada su u nekim veoma teški. Često se vrlo složene intervencije obavljaju u uslovima koji nisu primjereni i kakvi bi trebali biti", kazala je predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK doc. dr. sc. Nermina Kravić.

Vrijeđanje dostojanstva

I u holu Kantonalne bolnice Zenica danas je održan štrajk upozorenja kojem je prisustvovalo više desetina ljekara ove bolnice. Predsjednik Kantonalne ljekarske komore Zeničko-dobojskog kantona Tarik Kapidžić je kazao kako očekuje da će pritisci uroditi plodom.

"Vjerujem da će pritisci uroditi plodom jer ovo što nam je Vlada pripremila je katastrofa. Satnice su nam male, a u kolektivnim ugovorima što je napisano je samo vrijeđanje dostojanstva. Radimo mnogo, nažalost, ali niko neće da plati ono što treba platiti, a Vladu boli briga za zdravstvo", poručio je Kapidžić.

Ljekari se nadaju da će kolektivni ugovori biti usaglašeni te da će se njihov rad vrednovati kako treba.