BiH
0

Štrajk u Hidrogradnji nezakonit, Uprava poziva radnike na posao

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Općinski sud Sarajevo danas je donio presudu kojom se štrajk uposlenika Hidrogradnje d.d. Sarajevo, započet 30.septembra, zabranjuje, kao nezakonito postupanje.

Uprava Društva je pozvala uposlenike da postupe u skladu s navedenom presudom i da se vrate svojim radnim obavezama, saopćeno je iz Uprave Hidrogradnje d.d. Sarajevo.

Kako se u zadnje vrijeme u medijima navode netačne informacije i informacije iz neprovjerenih izvora o navodnom dugovanju Hidrogradnja d.d. Sarajevo prema svojim uposlenicima u iznosu od 55.000.000 KM Uprava Hidrogradnje demantira te informacije i navodi da ukupne obaveze prema radnicima zaključno sa 7.oktobrom iznose 16.613.468,23 KM.

Obaveze po osnovu PIO iznose 14,7 miliona KM, dio obaveza za plaće za juli 398.000, a za augustovsku plaću 527,5 hiljada KM. Obaveze za otpremnine za penzionere iznose 88,5 hiljada KM, a za regres uposlenika 462.000.

Obaveze za neuplaćene doprinose za zdravstvo ne spadaju u obaveze prema uposlenicima jer uposlenici tokom tog perioda nisu imali pravo na korištenje zdravstvene zaštite. U periodu neplaćanja doprinosa za zdravstvo Hidrogradnja d.d. Sarajevo je vršila direktno plaćanje bolničkog ili drugog troška liječenja svakog uposlenika koji je za to dostavio potrebnu dokumentaciju, saopćila je Uprava Hidrogradnje.