BiH
1

Štrajk Sindikata Komosa: Mostar će biti zatrpan smećem

Anadolija
Radnici Komosa (Foto: Anadolija)
Radnici Komosa (Foto: Anadolija)
Ni petog dana javnih protesta radnicima Javnog preduzeća Komos iz Mostara niko se nije obratio uime gradske vlasti. 

Oni su danas, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, ispred Gradske vijećnice održali posljednji protestni skup pred stupanje u generalni štrajk, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Od sutra će početi generalni štrajk, što znači da će Mostar, do ispunjenja njihovih zahtjeva, ostati zatrpan smećem.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Agonija ovog javnog komunalnog preduzeća traje mjesecima.

"Naši su radnici gladni, bez osnovnih sredstava za život. Uprkos činjenici da savjesno rade 30 dana u mjesecu, njihove plaće su i dalje minimalne i neredovne", rekao je Emir Džubur, predsjednik sindikata Komosa.

Džubur je pojasnio kako rješenje očekuju od gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića.

"Još u decembru 2006. donesena je odluka o komunalnim preduzećima u Mostaru. Sve je sada na gradonačelniku", kazao je Džubur.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Prenoseći zaključke sindikata, Dužbur je istakao kako neće prekidati štrajk do implementacije odluke o ujedinjenju svih komunalnih preduzeća na nivou grada Mostara, čime bi i njihova statusna pitanja bila riješena.

Uprkos činjenici da cijene životnih namirnica i mjesečnih režija svakodnevno rastu, lični dohoci uposlenika Komosa ne dosežu ni 600 KM.

"Ljudi su gladni, snalaze se kako znaju i umiju. Kartice su im blokirane zbog neuplaćivanja rata kredita. Nisu im uplaćena posljednja četiri lična dohotka. Stanje je neizdrživo", pojasnio je Džubur.