Nakon sastanka Štrajkačkog odbora
0

Štrajk rudara FBiH odgođen za 5. oktobar

FENA
Štrajk rudara Federacije Bosne i Hercegovine koji je bio najavljen za ponedjeljak, 26. septembra, odgođen je za 5. oktobar, potvrdio je Feni predsjednik Sindikata rudara BiH Fikret Berbić nakon današnjeg sastanka Štrajkačkog odbora.

Berbić je istakao da je Odbor odlučio odgoditi štrajk za 5. oktobar uz poziv Vladi FBiH da do 29. septembra organizira sastanak s predstavnicima rudara na kojem bi eventualno bio riješen preostali zahtjev rudara - povećanje cijene rada.

"Mi ne odustajemo od ovog zahtjeva i istrajat ćemo u njemu", kazao je Berbić.

Od štrajka u ponedjeljak, 26. septembra nisu odustali jedino predstavnici Rudnika "Kakanj". Štrajk kakanjskih rudara će, po najavama, početi simbolično u pet do 12 sati ispred sjedišta Vlade FBiH.

U petak, 23. septembra, u Zgradi Vlade FBiH održan je zajednički sastanak vladinih predstavnika, među kojima je bio premijer Nermin Nikšić, te članova menadžmenta Elektroprivrede BiH, sindikalista i menadžmenta osam rudnika koji su u koncernu s tom kompanijom.

Dogovoreno je da od 1. januara 2012. mjesečni iznos rudarskog toplog obroka, kao i regresa za godišnji odmor, bude isti kao i uposlenicima Elektroprivrede BiH te da budu ubrzana investiciona ulaganja u rudnike, koja su u toku, radi unapređenja radnih uvjeta u rudnicima.

U međuvremenu će se raditi na zajedničkom kolektivnom ugovoru čije će odrednice dogovarati predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Elektroprivrede i rudnika.

Budućim kolektivnim ugovorom trebale bi biti riješene satnice, koju rudari sada traže u iznosu od 3,20 KM, (trenutno prosječno iznosi oko 2,40 KM), te omogućiti da one budu i korigovane u rudnicima u skladu s njihovim poslovnim rezultatima ponaosob, rečeno je na sastanku.