Šume HB
0

Štrajk radnika u Mostaru, Prozoru, Jablanici i Čapljini

FENA
Radnici Šuma Herceg-Bosne održali su danas u krugu tog poduzeća u Mostaru, Prozoru, Jablanici i Čapljini desetominutni štrajk upozorenje kako bi upozorili na katastrofalno stanje u kojem se nalaze.

Kao glavne razloge za štrajk, predstavnici Sindikata Šume HB-a naveli se neprovođenje Zakona o šumama FBiH, neisplaćivanje 12 plaća te neuplaćivanje doprinosa u posljednje tri godine.

Po riječima predsjednika Unije neovisnih sindikata Josipa Milića, radnici su se jednoglasno odlučili na štrajk kako bi još jednom upozorili na katastrofalno stanje u kojem se nalaze i na kršenje svojih osnovnih ljudskih prava.

"Ako se nadležne institucije ogluše na zahtjeve radnika, oni su spremni ići i na blokadu prometnica", kazao je Milić.

On je dodao kako imovina Šuma Herceg-Bosne vrijedi desetke milijuna maraka te da je cilj vladajućih struktura "uništiti to poduzeće kako bi ga na kraju jeftino rasprodali".

"Također, nije jasna ni činjenica da jedan kat od Šuma HB-a besplatno koristi Lovački savez HB-a, a da 40 tisuća maraka Vlada HNŽ plaća prostor Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva", kazao je Milić.

Jedna od članica Sindikata Šuma HB-a Mirjana Zovko kazala je kako radnici ne traže ništa osim onoga što su zaradili.

"Iako su radnici išli i kod kantonalne ministrice i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine te sa svojim problemima upoznali premijera HNŽ-a Srećka Borasa, nitko od njih nije, mada su to obećavali u više navrata, želio riješiti probleme radnika", kazala je Zovko.

Ona je pozvala gore navedene da, ako nisu u stanju raditi poslove na koje su postavljeni da odstupe s tih mjesta te ih prepuste stručnijim ljudima.

"Izgleda da je vladajućim strukturama bitno samo to da nas 42 radnika napustimo Šume HB te da im prepustimo da unište imovinu tog poduzeća", kazala je Zovko te još jednom podsjetila kako u cijeloj FBiH jedino ovaj kanton ne provodi Zakon o šumama FBiH.