{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štrajk prosvjetnih radnika u BPK i dalje opcija, instrukcije o platnim razredima na čekanju

Piše: E. A./Klix.ba
7.1.2019. u 15:17
1
1
Štrajk prosvjetnih radnika u BPK i dalje opcija, instrukcije o platnim razredima na čekanju
1
Štrajk prosvjetnih radnika u BPK i dalje opcija, instrukcije o platnim razredima na čekanju
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako je Vlada BPK Goražde na jednoj od posljednjih sjednica u prošloj godini dala saglasnost ministru za obrazovanje da potpiše Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima uposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju na području BPK, to bi se moglo desiti tek nakon što se usvoji budžet za 2019. godinu, čime bi počela i primjena.
S druge strane, potpis na instrukcije trebao bi staviti budući ministar obrazovanja, s obzirom na to da je dosadašnji Damir Žuga razriješen s ove funkcije.

Podsjetimo da je upravo usvajanje instrukcija bilo ključni uslov sindikata obrazovanja da odluči hoće li započeti generalni štrajk početkom polugodišta.

Kako je pojasnila Amira Borovac, stručna savjetnica u resornom ministarstvu, Vlada je podržala prijedlog instrukcija u identičnom obimu kakav je usaglašen između pregovaračkih timova Vlade BPK i sindikata, a instrukcije se najvećim dijelom odnose na usklađivanje platnih razreda

"Za osnovno obrazovanje sadrži 22 platna razreda i ona se, u odnosu na prethodnu instrukciju iz 2007. godine, razlikuje u broju platnih razreda, što je uzrokovano uvođenjem Bolonjskog sistema obrazovanja za nastavni kadar. Instrukcija za srednje obrazovanje sadrži 19 platnih razreda, što će u svakom slučaju smanjiti razliku između nastavnog kadra u osnovnom i srednjem obrazovanju", kazala je Borovac.

Također, ona pojašnjava da su sredstva predviđena za implementaciju instrukcija planirana u Nacrtu budžeta BPK Goražde za 2019. godinu.

Primjenu instrukcija sindikati su očekivali od 1. januara, upozoravajući da će u suprotnom drugo polugodište početi generalnim štrajkom, a prema riječima Eldina Isanovića, predsjednika Sindikata uposlenih u srednjem obrazovanju BPK, sve opcije su i dalje otvorene.

"Možemo reći da smo djelimično zadovoljni s obzirom na to da nisu ispoštovani rokovi koje je sindikat postavio. To i dalje ne znači da štrajka neće biti, ali o svim budućim koracima odlučit ćemo zajedno s našim članstvom, jer nismo sigurni da će se budžet usvojiti do 21. januara", ističe Isanović.

U sindikatu ističu kako će sačekati s konkretnijim stavovima. Generalni štrajk je i dalje opcija, ali ostaju pitanja na koja odgovor treba dati nova vlada u čijem sastavu više nema Damira Žuge. Potvrdio je to i sada već bivši ministar obrazovanja te dodao kako i sam zavisi od instrukcija, jer se u petak vraća na radno mjesto profesora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: