RS
0

Štrajk medicinara 11. maja ako se ne ispoštuje dogovor

FENA
Zdravstveni radnici u RS-u stupit će u štrajk 11. maja, ukoliko do tada ne bude ispoštovan dogovor o formiranju zajedničke komisije koja će raditi na izmjenama i dopunama Zakona o plaćama u zdravstvu RS-a i prijedlogu kolektivnog ugovora za zaposlene u toj oblasti.

Na današnjem sastanku predstavnika resornog ministarstva i sindikata dogovoreno je da ta komisija definiše koeficijente, raspone između koeficijenata za obračun plaća, kao i posebne uslove rada kao što su dežurstva, rad praznikom i slično.

Zajednička komisija radit će i na prijedlogu kolektivnog ugovora, koji će se sastojati iz segmenata koji nisu definisani zakonom, kao što su cijena rada, topli obrok, regres i treba da do 11. maja predstavi sve što je danas dogovoreno.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Ranko Škrbić rekao je da je dogovoreno da je polazna osnova za obračun plaća za ovu godinu činjenica da u budžetu ima 251 milion KM planiran za ukupna primanja u zdravstvu.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS-a Milenko Granulić upozorio je da će radnici zaposleni u toj oblasti stupiti u generalni štrajk 11. maja ukoliko ne dođe do realizacije postignutog dogovora.

”Bitno je da imamo taj 251 milion KM, da smo vratili regres i topli obrok i postigli dogovor o formiranju zajedničke komisije koja će napraviti redosljed o prioritetima”, kazao je Granulić nakon zajedničkog sastanka.