Nakon 14 dana
2

Štrajk ljekara i zdravstvenih radnika u KS danas bi trebao biti okončan

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Štrajk ljekara i zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevu danas bi, nakon 14 dana, trebao biti završen, jer se očekuje potpisivanje sporazuma između predstavnika vlasti i nadležnih sindikata.

Premijer KS Adem Zolj jučer je kazao kako prihvataju zahtjeve Sindikata radnika u zdravstvu i Sindikata doktora medicine i stomatologije koji su tražili povećanje koeficijenta na 0,3, odnosno na 0,4.

Kako nam je rekao predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić, Vlada KS održava hitnu sjednicu prije današnje sjednice Skupštine KS gdje bi trebali napraviti dokument koji će u pauzama sjednice Skupštine potpisati premijer i predstavnici sindikata. Ovim će štrajk zvanično biti okončan.

Kako je rečeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare, ljekari i zdravstveni radnici su se odrekli stimulacija za ovu godinu, ali su najavili da od toga neće odustati u novom kolektivnom ugovoru. Sadašnji kolektivni ugovor ističe u novembru. Vlada KS je poručila kako će tražiti garanciju da i u novom ugovoru odustanu od subvencija, a s ciljem da ostane više sredstava za povećanje plaća.