Alija Behmen o štrajku GRAS-a
0

'Štrajk je kulminacija pogubne politike Vlade KS'

SRNA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen izjavio je danas da je, po njemu, stupanje u štrajk radnika Gradskog saobraćajnog javnog preduzeća "GRAS" kulminacija pogubne politike Vlade Kantona Sarajevo, kada je riječ o ovom preduzeću i pitanjima komunalne privrede uopšte.

Behmen je kao glavnu krivicu Vlade Kantona Sarajevo naveo neispunjavanje kolektivnog ugovora, kojeg su potpisali vlada i "GRAS".

"Osuđujemo ponašanje vlade kantona Sarajevo i držim da se u ovom slučaju grubo i brutalno poigrava sa građanima Sarajeva", rekao je Behmen na konferenciji za novinare, te ponovio apel i zahtjev za prekid štrajka i normalizaciju gradskog saobraćaja.

On je naveo da ovo nije pravi način rješavanja spora između Vlade, kantona i "GRAS"-a, jer ovako jedino građani plaćaju cijenu nesporazuma. "Niko ne može tražiti od građana da ovako trpe, jer oni finansiraju i Vladu kantona Sarajevo i 'GRAS', istakao je Behmen.

On je rekao da će grad, zajedno sa četiri gradske opštine, pružiti na raspolaganje 15 vozila za pomoć u prevozu i ispunjavanju potreba onima kojima je to najpotrebnije, kao što su nemoćni, stari, bolesni i druge kategorije stanovništva, dok se gradski saobraćaj ne normalizuje.

Predsjedavajući Gradskog vijeća grada Sarajeva Marin Ivanišević rekao je da je grad formirao krizni štab, koji je u stalnom zasijedanju i koji će, ukoliko ova situacija potraje, zatražiti od nadležnih uvođenje vanrednog stanja.

Radnici "GRASA" od jutros u 4.00 časa nalaze se u generalnom štrajku, koji će, kako su najavili, trajati do ispunjenja njihovih uslova.

Zaposleni od kantonalne Vlade traže uplatu zdravstvenog i penzionog osiguranja, zaštitu kontrolora i sistema naplate, nabavku vozila i rezervnih dijelova i konačnu primjenu kolektivnog ugovora koji je potpisan još u novembru 2006. godine, a koji nikada nije implementiran.

Zbog obustave rada "GRASA" danas je u Sarajevu izazvan saobraćajni kolaps, a na području grada Sarajeva prekinuta je i nastava u nekim školama.