BiH
0

Štrajk glađu uz hranu i piće

BIRN
Optuženi za zločine u Kravici i Prijedoru u petak su prekinuli štrajk glađu. Ipak, kako otkriva Justice Report, ljekarski nalazi sudskih vještaka ukazuju na mogućnost da su optuženi i u toku štrajka konzumirali više od vode.

Iako su 11-orica optuženih za genocid u Kravici i četvorica optuženih za zločine u Prijedoru u petak prekinuli štrajk glađu, njihovo odbijanje hrane u protekle tri sedmice stavljeno je pod znak pitanja nakon svjedočenja medicinskih vještaka.

Prema izvorima Justice Reporta bivši pripadnici vojne policije i Vojske Republike Srpske iz rejona Srebrenice, kao i Željko Mejakić, Dušan Fuštar, Momčilo Gruban i Duško Knežević iz okoline Prijedora, pristali su prekinuti štrajk glađu koji traje već 18 dana.

Pozivajući se na iznemoglost zbog nekonzumiranja hrane, ovi optuženi su već u par navrata uspijeli odgoditi zakazana ročišta pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Ipak, medicinski vještaci su u proteklih sedam dana više puta posvjedočili da neki od optuženih, koji tvrde da su iznemogli od gladi, redovno konzumiraju više od vode.

Kako saznaje Justice Report, trenutno se u bolnici u Kasindolu, Istočno Sarajevo, nalazi devet osoba koje su dovedene zbog simptoma iscrpljenosti uzrokovanih štrajkom glađu.

«Od njih sedam ili osam je bez hrane već duže vrijeme, ali uzimaju sokove, vodu, čaj i primaju infuziju», rekla je dr. Gordana Jokić koja u bolnici nadzire ove bolesnike.

«Jedini koji odbija i tečnost i hranu je Zdravko Mihaljević», rekla je doktorica Jokić za Justice Report.

U Bosni i Hercegovini od samog početka štrajka nije jasno koliko optuženih zaista štrajkuje. Dok neki advokati odbrane tvrde da štrajkuje više od 50 osoba, drugi izvori negiraju takve informacije.

Podaci dobijeni sa suđenja govore da bi broj štrajkača mogao biti znatno manji.

Osnovni zahtjev štrajkača, koji su 8. januara objavili da odbijaju hranu, je da se u Sudu BiH umjesto Krivičnog zakona BiH donesenog u 2003. godini primjenjuje nekadašnji Krivični zakon SFRJ, koji je bio aktuelan u vrijeme počinjenja krivičnog djela. Osnovna razlika je u visini propisane kazne. Naime, novi zakon je znatno strožiji u kaznenoj politici prema osuđenima za ratne zločine.

Štrajkači također traže jednake uslove prilikom vođenja postupka u predmetima za ratne zločine kao i u ostalim sudovima u BiH gdje, kako pritvorenici kažu osumnjičeni imaju priliku da se brane sa slobode, dok pred državnim sudom im se to pravo negira.

Zvanični podaci govore da se četiri osobe optužene za ratne zločine brane sa slobode.

Štrajkači zahtjevaju i da se ponište sve dosadašnje presude Suda BiH za ratni zločin, te da se suđenja ponove po Krivičnom zakonu SFRJ.

Iako su sudije Odjela za ratne zločine, te sama predsjednica Suda BiH, više puta ponovili kako neće podlegnuti pritiscima, štrajk je ipak imao određenih posljedice na redovita ročišta, na koja štrajkači odbijaju dolaziti, te su neka suđenja odgođena ili su počinjala sa velikim zakašnjenjima.

Odgađanja suđenja i špekulacije oko štrajka ne prestaje iako su već prošle sedmice stručnjaci iznijeli podatke koji su sugerisali da štrajk nije autentičan.

Na ročištu 18. januara ove godine, ljekari su konstatovali i da im je prilikom pokušaja da pregledaju 11-oricu optuženih za zločin u Kravici, rečeno da u čelijama imaju zalihe hrane.

Liječnici su tada dodali svom nalazu da je utvrđeno da optuženi «imaju redovnu stolicu», što nije moguće kod osoba koji duže ne jedu, te da se jednom iz ove grupe prilikom pregleda osjetio iz usta zadah na luk.

Na ročištu u istom slučaju održanom 25. januara, Sudsko vijeće je saslušalo nalaze medicinskih vještaka koje je imenovao Sud da utvrde zdravstveno stanje štrajkača.

Ljekari koji su ispitali ovu grupu optuženih konstatovali su da svi piju vodu, sokove, kafu, jedu supu i jabuke.

«Ako neko uzima bilo kakvu tečnost ili čvrstu hranu, to se ne može smatrati štrajkom glađu», za Justice Report kaže dr Alma Kulenović, specijalista porodične medicine iz Sarajeva.

«Ako neko štrajkuje glađu, što znači da ne uzima ni vodu niti hranu, stolicu ima samo na samom početku, ali kasnije ne. Simptomi koje neko ko odbija hranu pokazuje su iscrpljenost, suhoća usta, malaksalost, nemogućnost razumijevanja, manje učestalo mokrenje», kaže dr Alma Kulenović za Justice Report.

Optuženi koji štrajkuju glađu često kao izgovor za nedolazak na suđenje tvrde da su iscrpljeni.

Dr Senad Pešto, sudski vještak koji je pregledao optužene u pritvoru, je u jednom od nalaza utvrdio i da «kod pritvorenika nisu primjećene neke veće tegobe koje bi ih spriječile da prisustvuju suđenju».

Ipak, prema podacima iz Suda BiH, neki od optuženih se nalaze u bolnicama.

Sudski vještaci su čak za neke preporučili da budu hitno prebačeni u bolnicu, ali su naglasili da ne mogu tvrditi da je njihovo stanje uzrokovano štrajkom glađu.

Takav je slučaj sa Slobodanom Jakovljevićem, jedan od 11 optuženih za genocid u Kravici.

Za Jakovljevića su liječnici konstatovali da ima probleme sa disanjem.

Doktor Pešto je rekao da Jakovljević odprije ima problema sa kičmom, neurološke smetnje, te probleme sa plućima.

"Simptomi koje smo vidjeli ukazuju da postoji mogućnost upale pluća. Njegovo srce radi ubrzano i potrebno je da hitno bude smješten u bolnicu", kazao je vještak.

I optuženi za ratne zločine počinjene u Rogatici Radisav Ljubinac je u bolnici, ali zbog, kako je rečeno u sudnici, problema sa srcem koje vještaci nisu mogli povezati sa štrajkom glađu.

Da njegovi zdravstveni problemi nisu vezani za štrajk, u koji jeste stupio, potvrdila nam je i doktorica Gordana Jokić koja kaže i da je Ljubinac prije hapšenja imao infarkt, te da je njegovo sadašnje stanje uzrokovano srčanim problemima koje ima od ranije.

Za ostale koji su u bolnici Sud nije dao saopštenje o razlozima njihove hospitalizacije, ali doktorica pod čijim nadzorom se nalaze, kaže da su svi dovedeni u prilično iscrpljenom stanju te da su utvrđeni simptomi tipični za osobe koje ne uzimaju hranu duže vrijeme.

“Neki od njih se nalaze na granici i uzrok je odbijanje hrane. No, svi primaju infuziju te zdravlje nijednom nije ugroženo”, rekla je doktorica.

Također smo saznali da će neki od optuženih koji se sada nalaze u bolnici biti u ponedjeljak otpušteni jer je njihovo stanje stabilno, a terapija mogu primati u zatvorskoj ambulanti.

“Nijedan od tih pacijenata nije životno ugrožen”, rekla je doktorica Jokić.

Doktorica Alma Kulenović za Justice Report kaže i da osobe koje ne uzimaju hranu, ali uzimaju vodu ili druge napitke, mogu dosta dugo izdržati a da ne pokazuju simptome iscrpljenosti.

Poređenja radi, Vojislav Šešelj, koji je na isti način tražio ispunjenje svojih uslova u Hagu, je 28 dana potpuno odbijao hranu, ali je, saznajemo iz izvora bliskih Tribunalu, pio vodu. Šešelj je također odbijao bilo kakvu medicinsku pomoć.

Branimir Glavaš, koji je nakon što je počela istraga protiv njega u Hrvatskoj, također stupio u štrajk je, prema tamošnjim medijima, u bolnicu dospio nakon 37 dana odbijanja hrane.

I jedan i drugi su odbijali bilo kakav medicinski tretman i pokušaj hranjenja na vještački način, dakle infuziju.