BiH
24

Štrajk glađu u Konjuhu: Stid me je, nakon četiri decenije rada spavam na stolici

Piše: M. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Radnici živiničke fabrike namještaja Konjuh već treći dan štrajkuju glađu. Dvadeset od 52 radnika štrajkuje glađu jer im nisu izvršene obaveze prema Zavodu zdravstvenog osiguranja za odlazak u penziju.

Izrajet Smajić u Konjuhu je radio četiri decenije, a na penziju čeka već dvije godine. Kaže da ga je stid jer umjesto da troši zarađenu penziju, danas spava na stolici i štrajkuje glađu.

"Za sve moje godine provedene u Konjuhu doživio sam da evo tri dana i dvije noći ovdje noćim po stolicama. Ne spavamo jer je hladno, a i krov prokišnjava", kazao je Smajić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Mujo Gavranović iz Sindikata radnika Konjuha smatra da je zakazala neka od institucija kojoj je bio posao da uplaćuje doprinose na vrijeme. Tvrdi da su vlade i poreska uprava trebale zaustaviti one koji nisi plaćali doprinose.

Tokom noći intervenisala je i hitna pomoć s obzirom na to da je jednom radniku pozlilo.

Pedeset dva radnika ove živiničke fabrike ostvarila su uvjete za odlazak u penziju, ali penziju još nisu dočekali, jer Konjuh duguje 250.000 KM Zavodu zdravstvenog osiguranja, akoje je moguće osigurati samo kreditiranjem kod Razvojne banke FBiH.