Stanje se pogoršava
584

Štrajk glađu stotinama metara ispod zemlje: Rudaru pozlilo, intervenisala zenička Hitna pomoć

E. M.
Rudari zeničkog rudnika koji su jutros sišli u prvu smjenu još uvijek se nalaze stotinama metara ispod zemlje, a jednom od njih u večernjim satima je pozlilo zbog čega je intervenisala i služba Hitne pomoći Zenica.

Rudari koji se već više od 12 sati nalaze stotinama metara ispod površine večeras će prenoćiti u jami, a sve zbog izraza nezadovoljstva i odnosa nadležnih prema Rudniku mrkog uglja Zenica koji nemaju rješenje za njihov problem blokade računa.

Nakon današnjeg sastanka u Sarajevu koji nije urodio plodom za zeničke rudare, a zatim i napetom situacijom u Zenici po povratku iz Sarajeva rudari druge smjene odlučili su se pridružiti kolegama u jami, a drugi su se uputili prema svojim pogonima gdje će također protestvovati zatvaranjem u jamama i u krugu pogona.

Predsjednik Sindikata rudara Rudnika mrkog uglja Zenica Nijaz Vardo danas je kazao kako su rudari u poslijepodnevnim satima u Staroj jami stupili i u štrajk glađu jer nemaju više hrane, a sve je na kraju kulminiralo i lošim stanjem jednog komorata kojeg su kolege iz jamskih prostorija Stranjana prenijeli do lifta gdje ih je sačekala ekipa Hitne pomoći s nosilima nakon čega je komorat prevezen u bolnicu na pružanje pomoći.

Pred rudarima su veoma teški sati i situacija iz koje nema izlaza, a koja će rezultirati generalnim štrajom koji je planiran 13. septembra.