Autoput Banja Luka - Doboj
0

"Strabag" odbilo oko 40 banaka

FENA
Foto: Die Presse
Foto: Die Presse
Osiguranje sredstava za izgradnju autoputa Banja Luka - Doboj od koncesionara austrijskog „Strabaga AG“ ne ide željenim tokom.

„Strabag“ je kontaktirao oko četrdeset komercijalnih banaka te EBRD, EIB, IFE banke i nije naišao na podršku, navodi se u informaciji o trenutnom stanju na realizaciji koncesionog ugovora sa kompanijom „Strabag“ koju je na posljednjoj sjednici usvojila Vlada Republike Srpske.

Precizira se da su podaci o problemima sa kojima se suočava austrijska kompanija oko osiguravanja kredita dostavljeni pismeno i prilikom zadnjih razgovora vođenih u Beču, 9.i 10. septembra.

U informaciji se detaljno navodi da EBRD nije prihvatio kreditiranje iz razloga što koncesija nije dodijeljena putem tendera, dok se EIB još nije izjasnio ostavivši mogućnost podrške projektu uz uvjet da „Strabag“ raspiše međunarodni tender za izvođenje radova.

Većina komercijalnih banaka svoju podršku veže za angažovanje ovih multilateralnih banaka, a pojedine banke nisu spremne zbog geopolitičkih razloga.

„Strabag“ je izrazio svoju spremnost na mogućnost izmjene nekih odredbi iz ugovora o koncesiji u smislu izostavljanja pojedinih LOT-ova iz koncesije i promjenu tehničkih rješenja odnosno fazne izgradnje, navedeno je u Vladinoj informaciji.

U Vladinoj informaciji o trenutnom stanju na realizaciji koncesionog ugovora sa kompanijom „Strabag“ se još kaže i da se kasni sa usaglašavanjem ugovora o općim uvjetima koncesije, a zbog nemogućnosti usaglašavanja vezanih za pet rizika: zemljišta, projektovanja, konkurentskih puteva, finansiranja i rizika dodatnih troškova za izradu projekta Banja Luka-Doboj.

Precizira se i da eksproprijacija ide planiranom dinamikom i da je do sada utrošeno oko dvadeset miliona KM za riješenih 800 predmeta, odnosno isplaćeno je 1.075 vlasnika i u toku je obrada za plaćanje 510 ugovora u preduzeću „Autoputevi RS“.

Po procijeni iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove i Pravobranilaštva RS-a preostalo je još da se, od ukupno procijenjenih oko 1.700 predmeta, riješi njih oko 400 što se očekuje do 15.oktobra ove godine.

Inače, ministar saobraćaja i veza RS-a Nedjeljko Čubrilović prije nekoliko dana je izjavio da „Strabag“ i dalje ostaje u projektu izgradnje autoputeva u RS i pored problema da austrijski građevinski koncern osigura oko 500 miliona eura za izgradnju autoputa Banja Luka-Doboj u dužini od 76 km.

Također, on je dodao da je „Strabag“ nezadovoljan projektom koji radi Projektni biro „IGH“ iz Hrvatske, jer smatraju da treba pojeftiniti cijenu radova koji su, tvrde, preskupi za ovu investiciju.