Zavod Mjedenica
109

Stotinu plavih balona pušteno u zrak u znak podrške djeci s autizmom

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Djeca i radnici Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica pustili su danas na Baščaršiji u Sarajevu stotinu plavih balona u zrak kao znak podrške svim osobama s autizmom u svijetu.

Djeca, ali i odrasli, imali su plave majice i košulje na sebi, kao simbol autizma. Simboličnom puštanju balona u zrak prethodila je šetnja gradom i polaganje cvijeća na Spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva.

Baloni su ispraćeni uz smijeh, dječije glasove i pljesak. Prisutni su pozvali sve građane BiH da razumiju i poštuju specifičnosti djece s teškoćama u razvoju, a nadležne vlasti da pojačaju odgovornost za cjelokupni sistem podrške toj djeci i odraslim osobama.

Inače, Zavod Mjedenica pruža edukaciju i rehabilitaciju djeci s teškoćama u razvoju, a među njima su i djeca s autizmom. Kako je rekao direktor Zavoda Selmir Hadžić, ovu djecu ne treba gledati sa žaljenjem, već kao ravnopravne članove društva koji mogu mnogo toga, samo im treba pružiti priliku da pokažu i urade.

Zavod organizuje niz aktivnosti tokom cijele godine kako bi skrenuo pažnju ljudima da pruže svoju podršku ovoj djeci i svim osobama koje imaju poteškoće u razvoju u njihovoj borbi i napretku.

Apelovali su i na vlasti i nadležne institucije da pruže kontinuiranu podršku ustanovama koje pomažu kao i ovoj kategoriji društva kako bi svi zajedno bili bolji i uspješniji.