{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stotinjak migrantskih porodica sa djecom krenulo prema GP Izačić kod Bihaća

Piše: M. Ć./Klix.ba
22.10.2018. u 21:39
41
140
Stotinjak migrantskih porodica sa djecom krenulo prema GP Izačić kod Bihaća
41
Stotinjak migrantskih porodica sa djecom krenulo prema GP Izačić kod Bihaća
Foto: Čitatelj
Migrantske porodice sa djecom koje su danas napustile hotel Sedra u Cazinu u kojem su privremeno smještene, nalaze se nedaleko od međunarodnog graničnog prijelaza Izačić u Bihaću i imaju namjeru preći granicu.
Iz MUP-a USK za Klix.ba su potvrdili da se stotinjak porodica sa djecom nalazi u naselju Izačić i da nastavljaju svoj put prema graničnom prijelazu.

"Petnaestak ih je odustalo i vratili su se nazad, dok se skupini pridužila i jedna grupa iz Đačkog doma u Bihaću. Otprilike ih je stotinjak nastavilo put prema Izačiću. Policijske patrole su i dalje u njihovoj pratnji, pratimo situaciju i vidjet ćemo kako se stvari dalje odvijati", kazali su nam iz MUP-a USK.

Kako saznajemo na terenu, migranti trenutno odmaraju u naselju Izačić, a u njihovoj pratnji su djelatnici Doma zdravlja Bihać, Crvenog križa i policije. Na terenu se nalazi veliki broj djece koja su vidno iscprljena cjelodnevnim pješačenjem.

Građani im donose hranu i tople napitke i razgovaraju s njima. Kako saznajemo, migranti ne namjeravaju odustati i planiraju ići do graničnog prijelaza, iako su svjesni da neće moći preći granicu.

Večeras su se na Gradskom trgu u Bihaću okupili građani ovog grada tražeći od nadležnih vlasti da hitno počnu rješavati migrantsku krizu s kojom se Bihać već mjesecima bori i započnu izmještanje migranata iz urbanih gradskih zona.

Sa skupa su poslate poruke u kojima je od Ministarstva sigurnosti BiH zatraženo proglašavanje vanrednog stanja u Bihaću, urgentno postizanje dogovora o budućoj lokaciji migrantskog kampa van grada i njihovo izmještanje iz urbanih gradskih zona. Građani su od nadležnih agencija zatražili da i migrantima omoguće humaniji tretman, iskazavši da je stanje u kojem trenutno borave u Bihaću ispod svakog ljudskog dostojanstva.

"Naši protesti nisu usmjereni protiv migranata, već prema nadležnim institucijama koje trebaju da rješavaju ovaj problem", istakao je Sej Ramić organizator protesta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: