Put u nepoznato
41

Stotinjak migrantskih porodica sa djecom krenulo prema GP Izačić kod Bihaća

Piše: M. Ć.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Migrantske porodice sa djecom koje su danas napustile hotel Sedra u Cazinu u kojem su privremeno smještene, nalaze se nedaleko od međunarodnog graničnog prijelaza Izačić u Bihaću i imaju namjeru preći granicu.

Iz MUP-a USK za Klix.ba su potvrdili da se stotinjak porodica sa djecom nalazi u naselju Izačić i da nastavljaju svoj put prema graničnom prijelazu.

"Petnaestak ih je odustalo i vratili su se nazad, dok se skupini pridužila i jedna grupa iz Đačkog doma u Bihaću. Otprilike ih je stotinjak nastavilo put prema Izačiću. Policijske patrole su i dalje u njihovoj pratnji, pratimo situaciju i vidjet ćemo kako se stvari dalje odvijati", kazali su nam iz MUP-a USK.

Kako saznajemo na terenu, migranti trenutno odmaraju u naselju Izačić, a u njihovoj pratnji su djelatnici Doma zdravlja Bihać, Crvenog križa i policije. Na terenu se nalazi veliki broj djece koja su vidno iscprljena cjelodnevnim pješačenjem.

Građani im donose hranu i tople napitke i razgovaraju s njima. Kako saznajemo, migranti ne namjeravaju odustati i planiraju ići do graničnog prijelaza, iako su svjesni da neće moći preći granicu.

Večeras su se na Gradskom trgu u Bihaću okupili građani ovog grada tražeći od nadležnih vlasti da hitno počnu rješavati migrantsku krizu s kojom se Bihać već mjesecima bori i započnu izmještanje migranata iz urbanih gradskih zona.

Sa skupa su poslate poruke u kojima je od Ministarstva sigurnosti BiH zatraženo proglašavanje vanrednog stanja u Bihaću, urgentno postizanje dogovora o budućoj lokaciji migrantskog kampa van grada i njihovo izmještanje iz urbanih gradskih zona. Građani su od nadležnih agencija zatražili da i migrantima omoguće humaniji tretman, iskazavši da je stanje u kojem trenutno borave u Bihaću ispod svakog ljudskog dostojanstva.

"Naši protesti nisu usmjereni protiv migranata, već prema nadležnim institucijama koje trebaju da rješavaju ovaj problem", istakao je Sej Ramić organizator protesta.