Kultura sjećanja
60

Stotine Zeničana šetnjom odalo počast u genocidu ubijenim Srebreničanima

E. M.
(Foto: E. M./Klix.ba)
Više stotina građana Zenice danas je učestvovalo u tradicionalnoj šetnji za Srebrenici koja je održana ulicama Zenice, a u 12 sati sa zvukom sirene grad je stao u mjestu i odao počast žrtvama genocida.

Tradicionalna šetnja za Srebrenicu i ovog 11. jula održana je na ulicama Zenice. Više stotina građana danas je prošetalo centrom grada, a nakon šetnje odali su počast učenjem odlomaka iz Kur'ana.

Predsjednik BZK "Preporod" Zenica Ajdin Huseinspahić je kazao da se svake godine 11. jula tugom prisjećaju genocida.

"Jedna od manifestacija kojom smo obilježili sjećanje na genocid je i tribina sa Amorom Mašovićem, podijelili smo danas oko 300 letaka gdje smo informisali građanstvo šta je genocid te da kultura sjećanja mora imati mjesto u našem životu kako se nikada i nikom ne bi ponovio genocid", kazao je Huseinspahić.

Apelovao je i Međunarodnoj zajednici u BiH da mora vidjeti da je negiranje genocida omča oko vrata BiH.

Samra Spahić, član asocijacije mladih SDA Zenica koja svake godine organizuje ovu šetnju, je kazala da je važno podsjećati i opominjati.

"Smatram da je izuzetno važno da podsjećamo i opominjemo, govorimo istinu, kako bismo imali jasniju priču šta se dogodilo 1995. godine. Šetnjom, učenjem Fatihe i tišinom šaljemo poruku da Zenica neće zaboraviti", kazala je Spahić.

U 12 sati u Zenici su se oglasile sirene, a građani koji su se zatekli u objektima i na ulici mirno su stajali i tako odali počast žrtvama genocida.