BiH
44

Stotine Zeničana podržalo pokretanje tužbi zbog lošeg zraka u Zenici

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Nekoliko stotina Zeničana danas je na Trgu Bosne i Hercegovine ispred zgrade gradske uprave Zenica održalo mirne proteste zbog zagađenog zraka, te su svojim okupljanjem dali podršku Udruženju građana "Eko forum" za pokretanje tužbe prema odgovornima za loš kvaliteta zraka u Zenici.

Zeničani su "naoružani" gas maskama i transparentima podrške Udruženju Eko forum danas pružili podršku zeničkom Udruženju koje se već šest godina bori za bolji kvalitet zraka u Zenici, a koje je odlučilo pokrenuti tužbe protiv odgovornih za zagađenje zraka u Zenici. Predsjednik "Eko foruma" Samir Lemeš na današnjem skupu je kazao kako je zenička Željezara poklonjena, a da ugovor o prodaji za 1 KM koja nije ostala u Zenici nikada nije predstavljen javnosti.

"Zenica je prošlo stoljeće bila poznata samo po zatvoru i zagađenju. Željezaru smo nakon rata poklonili kuvajtskoj, kasnije indijskoj organizaciji, a Zenica od toga nije dobila ni marku. Ugovor koji je potpisan o prodaji Željezare je sakriven od javnosti, a po tom ugovoru Željezara je danas trebala proizvoditi dva miliona tona proizvoda godišnje, investirati oko 200 miliona dolara, zapošljavati 4.500 radnika i investirati u zaštitu okoliša kako bi se poštivali zakoni", izjavio je Lemeš.

Integralna proizvodnja u Željezari, prema riječima Lemeša, počela je 2008. godine, a Federalni zavod za okoliš i turizam je kasnio sa izdavanjem dozvola. Međutim, kada se očekivalo da će zagađenje biti manje jer su dozvole izdate, sa rastom proizvodnje, povećavalo se i zagađenje u Zenici.

Istekle dozvole, stanje sve gore

"Svake godine zagađenje je bilo sve veće i veće, a pola tih dozvola je isteklo čime se stanje pogoršava. Nadležni su propustili da reaguju i izmišljali su izgovore za nerad. Nas su optuživali za laži, da mi hoćemo zatvoriti fabriku, da se problemi ne mogu riješiti preko noći, a mi već šest godina sakupljamo podatke, animiramo javnost i vršimo pritisak na vlast. Nakon masovnih protesta dobili smo monitoring kada smo mogli vidjeti koliko nas truju, a to je rezultiralo pozitivno prošle godine kada je proglašena uzbuna i pokazalo se da ima rješenja, jer su se poduzete hitne aktivnosti koje su dovele do smanjenja emisija u samo nekoliko sati", dodaje Lemeš.

Problem monitoringa u Zenici je dodatni problem u borbi Zeničana za kvalitetan zrak. Kada emisije koje se mjere dođu do granice zagađenja, uređaji se pokvare, a gradska uprava nikako do sada nije reagovala.

Došlo vrijeme za tužbe

"Inspekcija naplaćuje simbolično male kazne, tolerišu se lažiranja izvještaja o emisijama iz fabrika i to što postrojenja rade bez dozvole. Mi smo na to sve ukazivali, a oni su nas optuživali da lažemo. Sada tražimo zaštitu u zakonima koje Bosna i Hercegovina ima i došlo je vrijeme da ih tužimo", poručio je Lemeš okupljenima ispred zgrade gradske uprave.

Međutim, sada mjerenja nisu validna, čim se približi zagađenje granici uzbune, uređaji se pokvare, a gradska uprava na to ne reaguje. Inspekcija naplaćuje simbolično mlade kazne, Federalno ministarstvo toleriše lažiranje izvještaja o emisijama iz fabrike i to što postrojenja rade bez dozvole.

Eko forum će uz podršku građana Zenice tužiti sve nadležne institucije od gradskog do federalnog nivoa koje se bave problematikom okoliša i ekologije i to po Krivičnom zakonu Federacije BiH u članovima za onečišćenje okoliša, ugrožavanje okoliša napravama, ugrožavanje okoliša bukom, zloupotrebu položaja te nesavjestan rad u službi.

Gradonačelnik najodgovorniji

U anketi koju je Eko forum Zenica proveo proteklih dana, građani Zenice su izrazili interes da podrže tužbu protiv odgovornih, a na listi najodgovornih po redoslijedu nalaze se: gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović, ArcelorMittal Zenica, Gradsko vijeće Zenice, Služba za komunalne poslove, Vlada FBiH, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Služba za prostorno uređenje, Vlada ZDK, građani, Federalna inspekcija i političke stranke.

Podršku današnjim protestima dala je i predstavnica Vijeća roditelja Osnovne škole "Hasan Kikić" iz zeničkog naselja Tetovo, Hedija Šišić, koja je dala podršku u realizaciji aktivnosti Eko foruma i ukazala na težak život mještana Tetova.

Nakon sat vremena protestni skup podrške Eko forumu Zenica je završen, a u narednom periodu očekuju se prvi potezi na realizaciji planiranih aktivnosti zeničkog udruženja.