BiH
307

Stotine vjernika na dovištu Dobre vode kod Foče: Vrijednosti ljekovite vode i molitve

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Veliki broj vjernika okupio se na dovištu Dobre vode smještenom na području općine Foča, nedaleko od zaseoka Zarudina - Kolun. Mjesto, kažu stanovnici ovog kraja, svjedoči o snazi molitve iskrenih vjernika, kao što su to bili oni čije su dove nekada davno uslišene te je na tom mjestu potekla voda koja, kako se vjeruje, ima i ljekovita svojstva.

Priča kaže da se voda pojavila jednog sušnog ljeta nakon dove šejh Murata i njegovog sina Saliha čiji se mezarevi nalaze u turbetu koje je sagrađeno u zaseoku Zarudina i jedini je vjerski objekat na cijelom području općine Foča koji nije srušen ili zapaljen za vrijeme agresije. Vjernici već godinama ponovo dolaze da piju dobru vodu, da se njome kupaju u improviziranim kupatilima, da je nose svojim kućama.

O Dobrim vodama i posebnosti ovog mjesta svjedoči i Rabija Kuloglija.

"Ja sam još od djetinjstva dolazila ovdje sa majkom, upućivale smo dovu i uvjerila sam se u ljekovitost ove vode“,priča Rabija.

I Esmana Durmić svake godine posjećuje dovište jer, kaže, da ovdje osjeća mir i blagodet.

"Voda je ljekovita, za piće, kupanje i masiranje bolnih dijelova. Ja vjerujem u to i volim doći ovdje", kaže Esmana.

To je u najkraćem i opis Dobrih voda, jednog od onih mjesta koja vjernici redovno posjećuju i vjeruju u njihovu posebnost. A program posjete Dobrim vodama obilježila su učenja odlomaka iz Kur'ana, ilahije i mevlud, a riječi dobrodošlice svim vjernicima uputio je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, podsjećajući na ono što su dobri Bošnjani činili padajući na sedždu Allahu.

Zijad ef. Ljevaković,izaslanik Reisu-l-uleme BiH kazao je da su Dobre vode blagoslovljeno mjesto i u tom kontekstu citirao je i kur'anske ajete koji govore o svjedočenju.

"Mi danas ovdje svjedočimo božije vrijednosti koje sigurno ne bi mogli svjedočiti na drugačiji način, osim što nas je učinio vjernicima i muslimanima. Mi svjedočimo vrijednost zemlje, vode, mi svjedočimo vrijednost vazduha, ljudi, mjesta koje je Allah stvorio, vrijednost dove i vrijednost zikra i obreda, ibadeta i zato smo mi muslimani svjedoci“, poručio je ef. Ljevaković.

A stotine litara sa izvorišta Dobrih voda uz molitve Bogu krenule su i u druge dijelove BiH.