|

Stotine vjernika došlo u Međugorju osjetiti čaroliju badnje noći

Stotine vjernika došlo u Međugorju osjetiti čaroliju badnje noći
36
A
Anadolija
24.12.2015. u 22:34
148
komentara
36

dijeljenja
1/4 Foto: Anadolija
2/4 Foto: Anadolija
3/4 Foto: Anadolija
4/4 Foto: Anadolija
Katolici širom svijeta večeras obilježavaju Badnju noć pripremama za dolazak Božića kojim se u ponoć svečanim misnim slavljem obilježava rođenje Isusovo.
Tim povodom u Međugorju koje je već širom svijeta poznato marijansko svetište, po ukazanju Gospe - Isusove majke, večeras se okupilo više stotina vjernika kako bi vidjeli Isusovo rođenje u performansu, koje su upriličili bivši ovisnici o drogama iz zajednice Cenacolo.

Na oko više od 2.000 kvadratnih metara prostora, oko 80 članova Zajednice Cenacolo izvelo je 40-minutnu predstavu o Isusovom rođenju.

Za potpun ugođaj na platou ispred crkve svetog Jakova sagradili su repliku gradića Betlehema, u kojem dominira štalica, koja simbolizira mjesto u kojem je, prema biblijskoj predaji, Gospa rodila sina Božjega, otkupitelja svijeta.

Kako bi što vjernije bila dočarana cijela priča koja započinje navještenjem Blaženoj Djevici Mariji da će roditi sina i završava rođenjem djeteta koje će promijeniti svijet, ispred međugorske crkve je odličnom scenografijom i kostimografijom dočarano biblijsko vrijeme.

Scenografiju čine štalica, svratište, građani Betlehema, domaće životinje, uvjerljivi kostimi i glumci amateri koji utjelovljuju Svetu porodicu, mudrace s Istoka i pastire.

Veliki broj glumaca amatera, snažno je donio likove biblijske priče, a da bi doživljaj bio potpun, u ovoj priči nisu izostavljene ni domaće životinje tog vremena, koje su se među njima slobodno kretale, što je oduševilo posebno one najmlađe posjetitelje.

U performansu prožetom muzikom i plesom uživalo je stotine domaćih i stranih hodočasnika koji su odlučili Badnju noć dočekati u mjestu ukazanja Gospe koja je, prema biblijskoj predaji, rodila Isusa, čije rođenje katolici noćas slave tačno u ponoć.

Betlehemski događaj i Isusovo rođenje bit će uprizorene i na Mladence, 28. decembra 2015. Uz uobičajeni molitveni program, toga dana slavi se i sv. misa za djecu i njihove roditelje u 15 sati, a nakon mise bit će ponovno uprizorene žive jaslice.
Prijavi grešku


Komentari (148)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...