Spremni za najgore
28

Stotine učenika učestvovalo u pokaznoj vježbi simulacije požara u Sarajevu

Klix.ba
Oko 580 učenika učestvovalo je u petak, zajedno s nastavnicima, u taktičko-pokaznoj vježbi simulacije požara u dvije sarajevske osnovne škole. Cilj ove vježbe je provjera spremnosti provođenja organizirane evakuacije učenika i nastavnika iz prostorija škole u slučaju potrebe.

Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar je u saradnji sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom "Bjelave", Crvenim križom Općine Centar, Policijskom stanicom Centar i Službom za medicinsku pomoć JU Doma zdravlja Kantona Sarajevo-Organizaciona jedinica Centar, za učenike i nastavno osoblje osnovnih škola "Musa Ćazim Ćatić" i "Hasan Kaimija" organizovala taktičko-pokaznu vježbu simulacije požara.

Cilj ove vježbe je provjera spremnosti provođenja organizirane evakuacije učenika i nastavnika iz prostorija škole u slučaju potrebe, kao i provjera učinkovitosti i demonstracije gašenja požara od strane pomenutog vatrogasnog društva.

Tokom održavanja ove vježbe simulacije požara u pomenutim osnovnim školama, pripadnici vatrogasnog društva su evakuisali učenike i osoblje škole, članovi Službe za spašavanje pri Crvenom križu su prikazali pružanje prve medicinske pomoći, a službenici Policijske stanice Centar su osiguravali pristup i siguran dolazak i odlazak učesnika vježbe.

U taktičko-pokaznoj vježbi simulacije požara u ove dvije škole učestvovalo je 580 učenika zajedno sa svojim nastavnicima. Kompletna vježba je okončana za 20 minuta čime su službe spašavanja pokazale visok stepen učinkovitosti kada je u pitanju evakuacija u slučaju požara ili neke druge prirodne nesreće.

Ovakve vježbe su izvedene u osnovnim školama "Nafija Sarajlić", "Hasan Kikić", "Alija Nametak", "Silvije Strahimir Kranjčević", "Isak Samokovlija" i "Vladislav Skarić".

Prema rasporedu preostalo je još izvođenje taktično-pokazne vježbe evakuacije za učenike Osnovne škole "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak" (Braće Begić 19).