Stop nasilju
257

Stotine Tuzlaka ustalo protiv femicida: Dosta je više, naša bol je vaš sram!

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
"Naša bol je vaš sram", rečenica je koja je danas odjekivala ulicama Tuzle od nekoliko stotina građanki i građana koji su se u mirnoj protestnoj šetnji oštro pobunili protiv femicida.

U znak bunta žene, ali i muškarci iz Tuzle danas su u centru grada upriličili protestno okupljanje. Tom prilikom su svi zajedno poručili da nijedna njihova sugrađanka ne smije biti žrtva femicida, uz naglasak da pripadnice ženskog spola nisu potrošna roba.

Protestno okupljanje u Tuzli, ali i u ostalim bh. gradovima uslijedio je nakon stravičnog ubistva u Bihaću, kada je suprug na smrt zadavio svoju suprugu, što je još jedan slučaj femicida u našoj zemlji.

Među okupljenima danas se našla i Jasna Zečević iz Udruženja građana Vive Žene, koja se kroz dosadašnju profesionalnu karijeru susrela s brojnim žrtvama nasilja.

Ona je kazala da je dosta više nepoštivanja ljudskih i ženskih prava. Istaknula je da je stravičan događaj u Bihaću još jedan slučaj femicida u BiH, zatraživši da se ono kao takvo mora svrstati u krivično djelo u Krivičnom zakonu naše zemlje.

"Ovaj problem je zakonski reguliran, ali ga jednostavno svi neozbiljno prihvataju. Žene se često vraćaju u nasilno okruženje i nerijetko se na njih svaljuje krivica u kontekstu da se vraćaju jer promjene odluku, nisu ekonomski sposobne i slično. Ali, one se često vraćaju jer sistem ne odgovori adekvatno kako je propisano zakonom", kazala je Zečević.

Jasna Zečević (Foto: A. K./Klix.ba)
Jasna Zečević (Foto: A. K./Klix.ba)

Procjena rizika povratka žene, nije samo obaveza nevladinog sektora, već je potrebna pomoć i podrška nadležnih institucija, što se, kako navodi Zečević, ne ostvari.

"Zato imamo ovakve slučajeve. Ovo nije prvi, jer sami znate i dešavanja u regionu u kojima su čak osobe pod nadzorom i uvjetnim kaznama dolazile u stan i ubijale ženu. Mi stalno ponavljamo jedno te isto, a to je da društvo neozbiljno shvata sve ovo", naglasila je Zečević.

Prilikom protestnog okupljanja, ali i mirne šetnje Tuzlanke i Tuzlaci su uzdignutim transparetima pouručili "Stop nasilju nad ženama i djevojčicama", "Žene u BiH imaju pravo na siguran život", "Toksični patrijarhat ubija žene", "Žena je rodila sve nas, žena će roditi i revoluciju", "Hoću svoje sestre žive"...

"Mi kao komisija sarađujemo s nevladinim sektorom, prisutne smo na seminarima i konferencijama. Sve ono što je u našem domenu i po pravilniku, stavljamo u funkciju i radimo na tome. Nažalost, mi smo kao društvo nijemi na ovaj problem. Ovo društvo definitivno svako ubistvo i vrijeđanje žena tiho posmatra i zbog toga je vrijeme da se konačno kaže dosta", kazala je članica Komisije za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Tuzle Rusejla Halilović.

Rusejla Halilović (Foto: A. K./Klix.ba)
Rusejla Halilović (Foto: A. K./Klix.ba)

Kako bi se, konačno, ovakvim zločinima stalo u kraj te se kroz pravosudne institucije sanckionisalo, žene Bosne i Hercegovine danas u 15 sati, su u znak bunta, izašle na ulice Bihaća, Banje Luke, Gračanice, Tuzle, Sarajeva, Zenice, Stoca, Tešnja, Gradačca, Bosanske Krupe, Sanskog Mosta i Brčkog.