BiH
280

Razišli se radnici GRAS-a, ministar Marjanović jedini izašao na glavni izlaz

Piše: M.B.
Radnici GRAS-a ispred zgrade Vlade KS (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Protesti radnika GRAS-a ispred Vlade KS (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Oko 800 radnika GRAS-a završili su današnji protest ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Razišli su se nezadovoljni jer im se iz Vlade niko nije obratio. Štaviše, svi ministri, osim Damira Marjanovića, poslije isteka radnog vremena kućama su otišli na sporedne izlaze.

Protest koji je počeo u 15:30 sati u parku ispred zgrade Vlade KS obezbjeđivali su pripadnici MUP-a KS. Kako je javila naša reporterka, nije zabilježen nijedan incident, a radnici su novo okupljanje zakazali za sutra u isto vrijeme.

Inače, današnjim protestom bučno su tražili ispunjavanje svojih zahtjeva i nosili transparente "Uhapsite lopove", "1.740 radnika radi nacrno", "Bubice, ubice GRAS-a"... Uzvikivali su: "Bubice, lopove", tražeći odgovornost resornog ministra Jusufa Bubice.

Adnan Himzanija, predsjednik Sindikata komunalne privrede, rekao je da je razlog skupa to što su radnici gladni i žedni.

"Nemaju redovne plate, zdravstveno ni penziono osiguranje, nemaju ništa u životu. Gospodi koja sjedi ovdje pravimo pritisak da plate porez državi. Ovo je drsko i bezobrazno i mislim da to nema ni u jednoj državi", rekao je Himzanija.

Na pitanje zašto pozivaju ministra Bubicu, Himzanija je rekao da njega niko nije krivio dok nije dao 12 linija Centrotransu.

"Molim da SIPA i OSA uđu u GRAS i izvedu pred lice pravde one koji su pokrali firmu. Tražimo rješenje mirnim putem kako ne bi došlo do generalnog štrajka 16. maja. Prenesite građanima Sarajeva da se borimo za njih, kada budu imali kvaliteten prevoz i mi ćemo biti zadovoljni", rekao je u toku današnjeg protesta Himzanija.

Okupljene je podržao i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Ismet Bajramović.

"Ovo stanje ne traje nekoliko mjeseci već godinama. Preporučio bih cijenjenim analitičarima da pogledaju rješenje koje su donijeli prethodna Vlada i Skupština KS. Tamo je bilo 11 zaključaka o GRAS-u i bili smo na tragu rješenja. Nakon dva sastanka došlo je do smjene Vlade i počeli smo sve raditi na novo. Sa GRAS-om se uvijek eksperimentiše. Ovi ljudi sjedih glava nisu teroristi, oni su radnici koji pokušavaju riješiti egzistencijalni problem, a to treba riješiti Vlada kao vlasnik preduzeća, jer oni za to primaju plate, a ne tražiti konkurenciju da ih uništi", rekao je Bajramović.

Ministra Marjanovića, koji je jedini sa svog radnog mjesta izašao na glavni izlaz i mahnuo radnicima, uposlenici GRAS-a su pozdravili aplauzom.

Gradski prijevoz u toku današnjeg protesta odvijao se normalno.