Firme izbjegavaju stečaj
0

Stotine miliona maraka gubitka bh. privrede

Piše: A.Kovač
Zbog recesije i nagomilanih dugova u Bosni i Hercegovini zabilježen je pad nivoa industrijske proizvodnje. U tekstilnoj industriji, prema riječima Alije Remza Bakšića, direktora Asocijacije poslodavaca BiH, taj pad je drastičan i ide do 30 posto, dok se u ostalim granama bilježi pad od deset do 15 posto.

„Mala i velika preduzeća neće moći izdržati unutarnja dugovanja ako ne budu imali finansijsku disciplinu, te smo tražili od banaka da nekim firmama odlože dugovanja, da reprogramiraju dugove, i banke su to već sa nekim firmama i uradile“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Bakšić.

Prema riječima direktora Asocijacije poslodavaca BiH i banke su shvatile da stečaj firmi i njihova likvidacija nikome ne donosi ništa dobro, te su i hipoteke kao i instrument naplate dugovanja naplaćene samo u nekim slučajevima.

Na pitanje da li mala i srednja preduzeća mogu opstati pored velikih, Bakšić je odgovorio da bi najbolje bilo kada bi što prije bila usvojena strategija razvoja malih i srednjih preduzeća koja bi pokazala u koje grane treba ulagati, a oformili bi se i fondovi koji bi malim preduzećima kada se nađu u teškoj situaciji pomagali.

„Međutim, usvajanje strategije se neće tako brzo desiti. Ali u BiH je situacija mnogo bolja nego u drugim zemljama“, dodao je na kraju razgovora Bakšić.

U januaru 2009. godine u Upravi za indirektno oporezivanje BiH bilo je registrovano 48.631 obveznika, dok je u mjesecu oktobru 2009. godine ukupno bilo registrovano 45.721 obveznik.

„Iz ovih podataka je vidljivo da ja od januara do oktobra ove godine nešto više od 3.000 obveznika deregistrovano iz registra obveznika u Upravi za indirektno oporezivanje. Nešto više od 1.000 obveznika je deregistrovano zbog primjene Zakona o akcizama u BiH, jer domaći prerađivači kafe u skladu sa novim Zakonom o akcizama više nisu akcizni obveznici. Ostatak od oko 2.000 obveznika koji više nisu u sistemu obveznika indirektnih poreza u UIO deregistrovan je na osnovu podnesenih zahtjeva za deregistraciju, jer im je oporezivi godišnji promet manji od 50.000 KM što je inače zakonom predviđen prag za ulazak u sistem PDV-a. Pad prometa je u najvećoj mjeri rezultat ekonomske krize koja je utjecala i na poslovanje privrednih subjekata u BiH“, kazao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Igor Gavran, projekt menadžer Sektora za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH, u izjavi za Sarajevo-x.com istakao je da je na kraju prošle godine na području BiH nekoliko stotina miliona maraka otpisano po osnovu gubitka, a krajem ove godine taj iznos će biti i veći.

Prema riječima Gavrana, mnogim firmama prijeti gašenje jer se ne odlučuju pokrenuti stečaj kao mjeru sanacije zbog sporosti samog postupka.

„Međutim, postoji još jedan razlog zbog kojeg je gubitak u BiH ovako velik. Naime, mnoge firme proteklih godina nisu otpisivale, a niti realno prikazivale gubitke, jer bi to loše uticalo na imidž firmi, i sada im je recesija došla kao opravdanje pa tek sada otpisuju gubitak“, dodao je Gavran.