CIN
0

Stotine lica u BiH imaju falsifikovane dokumente

SRNA
Falsifikovana dokumenta BiH posjeduju stotine lica među kojima i počinioci težih krivičnih dijela, a lažne isprave omogućavaju im skrivanje od vlasti, izbjegavanje zatvora, neometan prelazak granica i druge pogodnosti, pokazalo je istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da se oko 70 lica sumnjiči da su organizatori i realizatori ovih aktivnosti, a da je do sada uhapšeno više od 25 osumnjičenih među kojima su i pripadnici policijskih agencija koji su radili na izdavanju ličnih dokumenata i službenici opština.

Tužilaštvo BiH dvije godine  vodi istragu o falsifikovanju i nelegalnom izdavanju CIPS dokumenata, ali tvrde da je riječ o stotinama lica. 

MUP RS je u istom periodu otkrio oko 150 falsifikovanih ličnih dokumenata, ali su samo za trećinu utvrđeni stvarni identiteti lica koja su ih koristila. 

"Ostali su i dalje u prilici da koriste lične karte, mada su one u CIPS sistemu bile poništene", rekao je načelnik Uprave krim-policije RS Gojko Vasić, prenosi "Euroblic".  

On je naglasio da se zahvaljujući lažnim dokumentima mogu skrivati teroristi, ratni zločinci, narko dileri, kradljivci auta, a da se tako mogu registrovati i privatna preduzeća i različita udruženja.