BiH
0

Stotine imovinskopravnih zahtjeva nakon suđenja Trbiću

FENA
Tužilaštvo BiH uputilo je 2.500 dopisa na adrese oštećenih da bi ih obavijestilo da mogu podnijeti imovinskopravne zahtjeve nakon suđenja Miloradu Trbiću, koji je optužen za genocid počinjen u Srebrenici 1995.

-Kada smo zaprimili podatke o identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava, kontaktirali smo porodice i obavijestili ih da mogu podnijeti zahtjev. Poslali smo dopise na adrese oko 2.500 oštećenih i do sada smo dobili barem 100 zahtjeva. Mi bismo predložili da se ovi zahtjevi upute na parnicu, kazao je tužilac Kwai Hong Ip.

Milan Trbojević, branilac Milorada Trbića, istakao je da je ovu informaciju saznao iz novina te kako smatra da je ovo "pritisak na Sud".

Sudsko vijeće je na ovoj statusnoj konferenciji saopćilo da su imovinskopravni zahtjevi žrtava "počeli pristizati u Sud" te pitalo Tužilaštvo na koji način želi da Sud rješava te zahtjeve.

Prema navodima optužnice, Trbić je u julu 1995., u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata, s drugim pripadnicima vojske i policije, učestvovao u pogubljenju više od 7.000 muškaraca u Srebrenici.

Sudsko vijeće je podsjetilo i na zahtjeve koje je Tužilaštvo podnijelo na prošlom ročištu, kada je predložilo uvođenje utvrđenih činjenica te najavilo saslušanje "šest dodatnih svjedoka".

-Ovo je već treća dopuna dokaznog postupka i podsjećam da će odbrana nakon toga imati pravo da izvede dokaze, a to će biti potrebno, kazao je Trbojević.

Konačnu odluku o svim prijedlozima Sudsko vijeće će donijeti na narednom ročištu, 9. februara, javio je Birn.