Posebna atmosfera
640

Stotine građana sa Žute tabije u Sarajevu ispratilo pucanj topa i početak mjeseca ramazana

L. S.
Pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije ozvaničen je početak ramazana, odabranog mjeseca za muslimane, kojem je prisustvovao velik broj građana Sarajeva, ali i turista.
Žuta tabija je za vrijeme ramazana omiljeno mjesto za okupljanje Sarajki i Sarajlija, ali i stranih turista, koji dolaze na ovaj vidikovac kako bi se iftarili i uživali u ramazanskim blagodatima.

Pucanj iz topa iznad Sarajeva tradicija je stara više od stotinu godina, njegovana i dan danas, čemu su posvjedočili i današnji posjetioci.

Žuta tabija će i u narednim danima, tačnije sve dok traje ramazan, biti mjesto okupljanja brojnih građana koji će sa velikim interesovanjem pratiti ispaljivanje topa koji će označavati kraj dnevnog posta.

Povodom nastupajućeg ramazana muslimanima u BiH i svijetu obratio se i Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

"Otvorite svoja srca prema ramazanskoj milosti, ispunite ih ljubavlju prema drugome, naročito prema svome. Budite strpljivi i smjerni i neka vaš post, učenje Kur'ana, teravih-namaz, mukabele i drugi ibadeti budu ukrašeni ukrasima tihe i iskrene pobožnosti. Neka nas Allah blago uvede u mjesec svoje milosti, otvori nam puteve prema njegovim blagodatima i primi od nas svako dobro koje u njemu učinimo", rekao je reis Kavazović.