Emotivan nastup
1.9k

Stotine djece u centru Sarajeva: Samo da rata ne bude, veliki nude zablude

Piše: M. N.
Nekoliko stotina učenika sarajevskih srednjih i osnovnih škola odalo je počast ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Pjevajući pjesmu "Samo da rata ne bude" prisjetili su se 1.601 nevinog djeteta. Većina je plakala, čak i sami učenici.

Pjesmu su izveli i na znakovnom jeziku, kako bi i njihovi vršnjaci, ali i odrasli koji ne čuju razumjeli ovu snažnu poruku - da više ne smije biti rata i da djeca u Bosni i Hercegovini više ne smiju biti žrtve loših i opasnih odluka odraslih ljudi.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Manifestacija pod nazivom "A bili su samo djeca" održana je na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., a povodom Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva i Dana pobjede nad fašizmom.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Emocije su preplavile sve prisutne, među kojima su bili i roditelji mališana čija su imena uklesana na spomen-obilježju. Bijele ruže postavljene su na otiske dječijih stopala koja simbolizuju nožice onih koji više nikada neće hodati ulicama svog grada, jer su im životi nasilno prekinuti, te pored zelene skulpture koja predstavlja majku koja svojim tijelom želi zaštiti svoje dijete.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Nažalost, majke 1.601 djeteta nisu uspjele svojim krhkim tijelima sačuvati djecu od agresora koji su ih gađali ciljano snajperima i granatama s okolnih brda dok su išla u školu ili kroz igru pokušavala zaboraviti na rat. Oduzeli su im djetinjstvo, oduzeli su im snove...

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Zbog toga su danas djeca Sarajeva podigla svoje ručice kako bi ih veliki dobro vidjeli i poručila da se ovakvo nešto više nikada ne smije ponoviti.