Odluka ministarstva
63

Stopostotni invalid Alen Hedo dobija privremeni posao, radit će u MUP-u BPK

E. A.
Alen Hedo, magistar pravnih nauka sa 100 posto invaliditetom o kojem smo nedavno pisali, nakon što je dobio odbijenicu za posao u gradskoj upravi Goražde, u naredna dva mjeseca bit će angažovan u MUP-u BPK Goražde.
"Bar privremeno neću biti zatvoren u četiri kućna zida. To je potez Ministarstva unutrašnjih poslova BPK na čelu sa ministrom Nusretom Hubjerom, a uz podršku Vlade BPK. Koristim priliku da se zahvalim ljudima koji su mi na osnovu potreba ovog ministarstva omogućili privremeni angažman u trajanju od dva mjeseca ili do donošenja konačne odluke o postavljenju na radno mjesto u Gradskoj upravi", kazao je Hedo za Klix.ba.

Hedu je prije dvije godine posao u gradskoj upravi javno obećao gradonačelnik Goražda Ernest Imamović. On ga je nakon konkursne procedure za poziciju stručnog saradnika za pravne poslove iz oblasti komunalnih djelatnosti kao trećeg sa liste uspješnih kandidata odabrao za ovo mjesto, ali je u međuvremenu odbijen u žalbenom procesu.

"Nadam se da će i Grad Goražde ostati pri odluci o mom postavljenju, a koja je donesena u skladu sa članom 39 stav 2. i 3. Zakona o državnoj službi BPK i članom 15 stav 3. Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom FBiH. Svaka saglasnost sa odlukom odbora državne službe za žalbe FBiH bi bila diskriminirajuća i odluka zbog koje bi Grad Goražde pao na ispitu pristupačnosti, jednakosti i prihvaćenosti drugog i drugačijeg. Vjerujem da do toga neće doći i da ćemo kroz moj slučaj poslati poruku da visokoobrazovane osobe sa invaliditetom trebaju biti dio sistema u našem gradu i da one mogu biti korisne sebi i drugima. Beskrajno hvala mojim sugrađanima za sve pozive, poruke i svaki drugi način podrške", poručio je Hedo.