BiH
0

Stopa pokrivenosti uvoza izvozom u Kantonu Sarajevo svega 22,56 posto

FENA
Kanton Sarajevo u prvom polugodištu 2006. godine ostvario je spoljnotrgovinsku razmjenu od 1,60 milijardi KM, što je više za 4,68 posto u odnosu na isti period 2005.

Kako je istaknuo danas na konferenciji za novinare u Sarajevu Esad Ibišević, direktor Centra za evropske integracije i poslove sa inozemstvom u Privrednoj komori Kantona Sarajevo, taj iznos predstavlja skoro jednu trećinu spoljnotrgovinske razmjene Federacije BiH. I dalje vodeći partneri u spoljnotrgovinskoj razmjeni Kantona Sarajevo su, kako je rekao, Hrvatska, Njemačka i Slovenija.

Ukupan izvoz u Kantonu Sarajevo u prvom polugodištu 2006. viši za 9,17 posto i iznosi 296 miliona KM, što predstavlja 17,56 posto izvoza FBiH, odnosno 12,08 posto izvoza BiH. Po tim podacima, Kanton Sarajevo zauzima tek treću poziciju u Federaciji u odnosu na druge kantone. Ispred su ZE-DO Kanton i Hercegovačko-neretvanski kanton.

Ukupan uvoz, kako je naglašeno, viši je za 3,72 posto i iznosi 1,312 milijardi KM, što je više od trećine uvoza Federacije BiH i četvrtine uvoza BiH. Za razliku od izvoza, Kanton Sarajevo je na vodećoj poziciji po ostvarenoj vrijednosti uvoza u odnosu na ostale kantone u Federaciji BiH.

Ostvareni deficit iznosi 1,016 milijardi KM sa stopom rasta od 29,4 posto i čini više od polovine ukupnog deficita Federacije BiH ili 40,34 posto ostvarenog deficita BiH.

Stopa pokrivenosti uvoza izvozom u Kantonu Sarajevo u prvom polugodištu ove godine je veoma niska i iznosi 22,56 posto, dok je u FBiH 46,24 posto, a u BiH 49,28 posto.

Posmatrano po općinama u Kantonu Sarajevo, na prvo mjesto u ukupnoj robnoj razmjeni dolazi Općina Novo Sarajevo, a zatim Vogošća i Ilidža.

Prema Ibiševićevim riječima, među najvećim uvoznicima u Kantonu Sarajevo su: Volkswagen, Energoinvest, HoldINA, Orbico, BH Telecom i Energopetrol, a izvoznicima Volkswagen, Elektroprivreda BiH, Bosnalijek, Standrd, Energoinvest i Klas.