BiH
2

"Stop prljavoj energiji" u Gacku i Ugljeviku

Klix.ba
Organizacije Oštra nula i Centar za životnu sredinu organizuju projekciju filma "Struja po cijenu života" i predstavljanje kampanje “Stop prljavoj energiji, jer budućnost je obnovljiva".

Dokumentarni film “Struja po cijenu života”, u režiji Centra za istraživačko novinarstvo, se bavi zdravstvenim posljedicama sa kojima žive stanovnici sela u okolini odlagališta pepela i šljake termoelektrane Tuzla.

Kroz kampanju “Stop prljavoj energiji, jer budućnost je obnovljiva” Centar za životnu sredinu iz Banje Luke i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle već godinama pokušavaju da javnost i institucije obavijeste o zdravstvenim, ekološkim i ekonomskim posljedicama izgradnje novih termoelektrana na ugalj u Bosni i Hercegovini, u isto vrijeme promovišući prednosti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Događaj će biti održan u srijedu, 13.4. u Gacku, prostorijama Crvenog krsta, Nemanjina 5, u 18 sati.

Dan nakon ovog događaja, 14.4. u 17 sati u Centru za kulturu "Filip Višnjić" u Ugljeviku će pored filma biti održana prezentacija dvije studije urađene kroz ovu kampanju.

Analiza “Prisustvo teških metala u zemljištu i lokalno proizvedenoj hrani u naseljima na području oko odlagališta šljake Divkovići/Plane – termoelektrane Tuzla” se bavi prisutnošću opasnih teških metala u zemljištu, vodi i poljoprivrednim proizvodima u tom području, autor je dr.sc. Abdel Đozić.

Ekonomska analiza “Ulaganje u prošlost, ili kako nam ugalj sagorijeva imovinu i zdravlje” je analiza šire ekonomske slike korištenja uglja u energetskom sektoru, uključujući štetu i troškove koji nastaju zbog narušenog zdravlja ljudi. Autorica analize je dr. Svetlana Cenić.