BiH
7

Stoltenberg u Sarajevu: Uvjet za aktivaciju MAP-a ostaje knjiženje vojne imovine

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg boravi u zvaničnoj posjeti BiH, a nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH pohvalio je napredak naše zemlje u procesu pridruživanja toj vojnoj organizaciji, ali i naglasio da još mnogo moramo uraditi.

"Želim se zahvaliti na učešću BiH u misijama u Afganistanu i vašem doprinosu u borbi protiv globalne prijetnje terorizma. Cijenimo to što ste donirali municiju Iraku i doprinijeli borbi protiv IDIL-a", poručio je Stoltenberg na početku obraćanja.

Ipak, ono što domaće zvaničnike najviše zanima je stav NATO-a u napretku naše zemlje za članstvo u toj organizaciji.

"BiH je kandidat za članstvo u NATO-u i imate potrebne instrumente koji vam mogu omogućiti da napredujete. NATO je spreman za aktivaciju MAP-a, ali kad vojna imovina bude uknjižena uz reforme u oblasti sektora sigurnosti", naglasio je Stoltenberg.

Poručio je da je dokument "Pregled odbrane" korak naprijed.

"Pozdravljam napredak i snažnu posvećenost i pozivam da uradite još više. Kroz NATO BiH će se još više približiti EU. Mi želimo pomoći da BiH implementira Pregled odbrane, ali naglašavam da podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet BiH", izjavio je Stoltenberg.

Komentarisao je i sigurnosnu situaciju na Balkanu, kazavši da NATO ne želi bilo kakvu eskalaciju sukoba na Balkanu.

On je rekao da je NATO vidio izvještaj o utjecaju Rusije na Balkanu, a posebno utjecaju Rusije prije izbora na Crnu Goru. Kako kaže, NATO prati i radi s partnerima da ojačaju njihove obavještajne kapacitete pa tako i s Crnom Gorom.

Stoltenberg je istakao da najbolji način da se izbjegne vanjski utjecaj jesu jake institucije koje se mogu oduprijeti utjecaju i nastaviti demokratske procese.