BiH
0

Stoltenberg o mogućnosti novih sukoba: Uvjeren da građani i lideri neće ponoviti istu grešku

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posjetio je danas glavni grad BiH gdje se sastao sa čelnicima države. U razgovoru za sarajevsku TV1 osvrnuo se na potencijal novih sukoba na Balkanu.

"Vidjeli smo određene izjave, retoriku, incidente koji kod nas izazivaju zabrinutost, ali sam uvjeren da građani i lideri ove regije neće ponoviti istu grešku“, rekao je Stoltenberg za TV1.

Generalni sekretar NATO-a je kazao da građani na Zapadnom Blaknu znaju kakave bi posljedice eventaulno izazvao novi rat.

"Zato ovim putem pozivam sve aktere da spuste tenzije i da nastave sa izgradnjom mira u zemljama regije", poručio je Stoltenberg.

Kao primjer promjene paradigme rata u paradignu mira spomenuo je sjevernu Evropu odakle i sam dolaze, odnosno nordijske zemlje Norvešku, Dansku i Švedsku.

"Stojlećima smo se borili sa ratnim izazovima, ali uspjeli smo da prevaziđemo prošlost, a sada smo postali jako dobri prijatelji. Ja sam apsolutno siguran da se mora prevazići prošlost, nastaviti budućnost u miru, to je zadak za ljude ovdje, ali tu je i NATO da u tom procesu pomogne", zaključio je Generalni sekretar NATO-a.