Susret u OHR-u
49

Stoltenberg hvalio Schmidta nakon sastanka: Potkopavanje njegove pozicije vodi BiH u nazadovanje

N. V.
Screenshot: OHR
Screenshot: OHR
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg se sastao sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom čiju ulogu u sigurnosti regiona je posebno istaknuo kazavši i da potkopavanje njegovih napora unazađuje BiH.

Schmidt se kratko obratio kazavši da je posjeta generalnog sekretara NATO-a Bosni i Hercegovini izuzetno važna.

"Saradnja između dejtonskih institucija, NATO-a i svih onih koji čuvaju sigurnost u BiH je značajna. Moramo ponovo izgraditi povjerenje u pravnu državu. To je naš zajednički posao, kao i domaćih političara. Radimo na tome i trebamo podršku EU-a i NATO-a", rekao je Schmidt.

Stoltenberg je kazao kako mu je drago što se sastao sa Schmidtom. Istaknuo je važnost njegove uloge u BiH te je ponovio uobičajene izjave međunarodnih zvaničnika iz NATO-a i EU o podršci BiH.

"Mi podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Želimo vidjeti mirnu državu u srcu stabilne regije", kazao je.

Kazao je da je zadovoljan produžetkom misije Althea u BiH, što je ponovio i nakon sastanka sa delegacijom Vijeća ministara BiH, no nakon razgovora sa Schmidtom, Stoltenberg je istaknuo da NATO "ne može i neće dozvoliti sigurnosni vakuum u BiH.

On je veliki dio svoje izjave iskoristio da podrži i pohvali rad visokog predstavnika u BiH.

"NATO ima historiju prisutnosti u BiH i historiju saradnje sa Uredom visokog predstavnika. Napori visokog predstavnika su od vitalne važnosti za jedinstvo i pomirenje. Svaki pokušaj da se potkopa vaša pozicija, vodi BiH nazad, a ne naprijed", kazao je.

Stoltenberg se u ovom dijelu vjerovatno referirao na nastojanja iz RS-a da visokog predstavnika predstave nelegitimnim.

Na kraju se zahvalio Schmidtu za "njegov važan rad u BiH i predanost stabilnosti regije".

Generalni sekretar NATO-a se, osim sa Schmidtom, danas sastao i sa delegacijom Vijeća ministara BiH, a sinoć je održao radnu večeru sa članovima Predsjedništva BiH. Planirano je danas posjeti i NATO bazu u Butmiru.