BiH
29

Stolac u novu godinu ulazi bez završenog izbornog procesa, čeka se odluka Apelacionog vijeća

Piše: A. Z.
Stolac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stolac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Centralna izborna komisija BiH prije nekoliko dana je donijela odluke o sankcioniranju Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Bože Raguža zbog prekida izbornog procesa na izborima u Stocu. Ovom odlukom su ponovo skinuti sa kandidatske liste, a Inicijativa za Stolac u petak je Sudu BiH uputila žalbu na ovu odluku i trenutno se čeka odluka Apelacionog vijeća.

"Sve zavisi od te odluke, da li će biti vraćeni na listu ili neće. U naredna dva-tri dana odluka bi trebala biti poznata. Ukoliko odluče da ponovo ide CIK-u na razmatranje, očigledno je da ćemo se ponovo morati žaliti, ali nadamo se da će odluka biti donesena do kraja sedmice i da će biti konačna. Do kraja godine nije ni moguće organizovati izbore, ali nadamo se da će oni biti raspisani što prije nakon odluke pa bila ona pozitivna za jednu ili drugu stranu, nije bitno", kazao je za Klix.ba Haris Baljić iz Inicijative za Stolac.

Konačnoj odluci Suda nadaju se i u Centralnoj izbornoj komisiji.

"Vrlo brzo će ići izjašnjenja o žalbama koje CIK šalje Sudu. Mislimo da će odluke biti pravosnažne, ako ne bude drugih uputa Suda, ali neću da prejudiciram", rekao je za Klix.ba predsjednik CIK-a Ahmet Šantić.

Iz Incijative za Stolac ističu da Stjepan Bošković i dalje obavlja funkciju načelnika Općine, bez obzira na to što mu je istekao mandat, te da zagovara usvajanje budžeta po mostarskom principu.

"Stjepan Bošković se lažno predstavlja kao načelnik jer je 7. novembra istekao mandat Općinskom vijeću, a u Statutu i u Izbornom zakonu stoji da je mandat načelnika vezan za mandat Vijeća. Iz CIK-a su nam odgovorili da je mandat Vijeća u Stocu istekao, a samim tim se može zaključiti i da je njemu istekao mandat. Međutim, on i dalje koristi službene prostorije, službeni automobil, daje plate i potpisuje druge dokumente kao da je izabran za načelnika. Parlamentu FBiH je uputio zahtjev da se budžet usvoji kao u Mostaru, ali velika je razlika, jer bi u ovom slučaju jedino on mogao trošiti novac iz budžeta. Kad bi se ta odluka donijela, u Stocu ne bi ni bilo izbora, samo bi nastavili kao u Mostaru. Tražili smo od CIK-a da se očituju vezano za Boškovića, ali nismo dobili odgovor", navodi Baljić.

Šantić tvrdi da Bošković nije obaveza Centralne izborne komisije.

"To je nadležnost drugih institucija, mi radimo svoj posao u vezi s pripremama za izbore u Stocu", tvrdi predsjednik CIK-a.

Baljić kaže da je Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, nakon pritužbe na njihov rad, počelo uvažavati krivične prijave Inicijative za Stolac te da su počeli provoditi istrage protiv Ivice Perića, Melihe Kapor i Kazimira Raguža.