74. godišnjica
348

Stolac proslavio Dan oslobođenja: Da li je grad uopće slobodan i da li se nalazi u BiH

Piše: R. D.
Stocem su danas marširali antifašisti iz svih krajeva naše zemlje, obilježavajući 74. godišnjicu oslobođenja ovog hercegovačkog grada od fašizma. Kazano je da je čuvanje tekovina antifašizama zalog za sretniju budućnost.

Demir Mahmutćehajić, predsjednik stolačke organizacije SDP-a na skupu je pročitao Deklaraciju ZAVBOBIH-a, a kaže nam kako je važno da se godišnjica oslobođenja Stoca od fašizma obilježava uz veliko prisustvo antifašista iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i velikog broja Stočana.

"Vrlo je važno da svake godine sve više Stočana dolazi i prepoznaje važnost čuvanja antifašističkih tekovina. Stolac je važan upravo zbog toga što nas svi iskorištavaju, muče i koriste, a mi uporno čuvamo antifašizam kao zalog za sretnu budućnost svih nas", izjavio je Mahmutćehajić, predsjednik stolačke organizacije SDP-a.

Prisutni su nakon čitanja Deklaracije ZAVNOBIH-a komentarisali kako je UN-ova Opća deklaracija o ljudskim pravima, zapravo prepisan dokument ZAVNOBIH-a.

Skupu se obratio i Sead Đulić, predsjednik UABNOR-a Mostar, koji je prokomentarisao da dok su antifašisti marširali Stocem, na ulicama mogli vidjeti samo zastave tzv. Herceg-Bosne.

"Pitam se je li Stolac danas slobodan, iako obilježavamo 74. godine od njegovog oslobođenja. Da li je Stolac danas u Bosni i Hercegovini, po obilježjima je ovo neka druga država. Mnogim političarima su u kampanji bila puna usta antifašizma, a nikog od tih danas nema u Stocu, jer im više glasovi ne trebaju", poručio je Đulić.

Đulić je kazao i kako je jedina nada zbiti redove oko ZAVNOBIH-a, nadahnjivati se time, ali graditi i nove odnose. Dodao je kako se novim sredstvima treba boriti za ostvarenje starih ciljeva.

Osim Mahmutćehajića i Đulića, skupu su se obratili i Mišo Rupar, Mujo Salčin, Muhamed Elezović...