{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stolac: Forum mladih o nelegalnoj gradnji na zaštićenom nacionalnom spomeniku BiH

F
21.2.2008. u 16:23
0
0
Stolac: Forum mladih o nelegalnoj gradnji na zaštićenom nacionalnom spomeniku BiH
0
Stolac: Forum mladih o nelegalnoj gradnji na zaštićenom nacionalnom spomeniku BiH
Forum mladih iz Stoca oglasio se saopćenjem za javnost u kojem se navodi kako ovaj forum osjeća obavezu da se oglasi u povodu saznanja o postojanju inicijative za gradnjom objekta (navodno islamskog centra) na lokalitetu nekropole stećaka i starog muslimanskog harema u stolačkom prigradskom naselju Poprati- Gorica.
"Ovakvu inicijativu smatramo sramnom i nemoralnom te pozivamo inicijatore da obustave daljnje djelovanje u ovom smjeru. Pozivamo na odgovornost i mostarsko Muftijstvo, imajući u vidu da je inicijativa pokrenuta po posjeti predstavnika Muftijstva Stocu te tražimo da isto ne djeluje u suprotnosti s moralnim načelima i muslimanskim tradicijskim učenjem te da se ogradi od ove inicijative i da opozove uposlenike u Medžlisu IZ Stolac koji svojom samovoljom podržavaju ovaj čin kojim se nanosi šteta isključivo povratničkoj muslimanskoj populaciji u Stocu", stoji u saopćenju.

Iz ovog foruma ističu kako bilo kakva gradnja na grobovima predaka, osim što je nezakonita, predstavlja grubo kršenje neotuđivih prava na poštivanje svetog mjesta, kao i kršenje prava umrlih na mir.

"Također, smatramo da je gradnja tvz. Islamskog centra u Stocu neutemeljena i neopravdana, naročito ako imamo u vidu činjenicu da je veliki broj stolačkih džamija i drugih vakufskih objekata, vrijednih kulturno-historijskih znamenja u Stocu i danas neobnovljeno ili potpuno srušeno.

Da stvar bude gora, navedeni lokalitet je proglašen zaštićenim nacionalnim spomenikom u BiH, čak i u čijoj je blizini zabranjena bilo kakva gradnja. U svjetlu ovog pokušaja nastavka prakse iz preddemokratskog perioda kada su u Stocu desetine harema nasilno srušeni, a na njima građeni objekti, postavljamo logično pitanje ko je i u čijem interesu pokrenuo aktivnosti oko nelegalne gradnje objekta na lokalitetu od naročitog značaja za zajednicu, što je potvrđeno i statusom nacionalnog spomenika BiH i ko sebi uzima za pravo da skrnavi grobove, čije je štićenje obaveza zajednice", stoji u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: