|

Stojčevac propada: Nekadašnjim popularnim sarajevskim izletištem niko ne upravlja

Stojčevac propada: Nekadašnjim popularnim sarajevskim izletištem niko ne upravlja
385
M. N.
12.8.2019. u 09:35
92
komentara
385

dijeljenja
1/30 Foto: M. O./Klix.ba
2/30 Foto: M. O./Klix.ba
3/30 Foto: M. O./Klix.ba
4/30 Foto: M. O./Klix.ba
5/30 Foto: M. O./Klix.ba
6/30 Foto: M. O./Klix.ba
7/30 Foto: M. O./Klix.ba
8/30 Foto: M. O./Klix.ba
9/30 Foto: M. O./Klix.ba
10/30 Foto: M. O./Klix.ba
11/30 Foto: M. O./Klix.ba
12/30 Foto: M. O./Klix.ba
13/30 Foto: M. O./Klix.ba
14/30 Foto: M. O./Klix.ba
15/30 Foto: M. O./Klix.ba
16/30 Foto: M. O./Klix.ba
17/30 Foto: M. O./Klix.ba
18/30 Foto: M. O./Klix.ba
19/30 Foto: M. O./Klix.ba
20/30 Foto: M. O./Klix.ba
21/30 Foto: M. O./Klix.ba
22/30 Foto: M. O./Klix.ba
23/30 Foto: M. O./Klix.ba
24/30 Foto: M. O./Klix.ba
25/30 Foto: M. O./Klix.ba
26/30 Foto: M. O./Klix.ba
27/30 Foto: M. O./Klix.ba
28/30 Foto: M. O./Klix.ba
29/30 Foto: Arhiv/Klix.ba
30/30 Foto: Arhiv/Klix.ba
Stojčevac kod Sarajeva nekada je bio glavno izletište Sarajlija zbog prelijepe prirode, malog jezera i ugodne temperature jer se nalazi u podnožju planine Igman. Tu se nalazi i rezidencija predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita koja je podzemnim tunelom bila povezana s planinom. Nažalost, ovo mjesto propada već godinama.
Stojčevac je od rata "ničija zemlja" jer njime niko ne upravlja. U vlasništvu je države, a prostorno pripada općini Ilidža. S obzirom na to da na državnom nivou još nije usvojen zakon o državnoj imovini, nad ovim izletištem se ne može vršiti bilo kakva pravna radnja.

Ekipa portala Klix.ba obišla je ovaj prirodni biser s značajnim historijskim spomenikom. Titova rezidencija je potpuno propala, puna je ruševina i u nju ulazite na vlastitu odgovornost, kao i u tunel. Nažalost, upravo ovaj prostor je postao odlagalište za razni otpad.

Danas je tu bilo nekoliko izletnika koji su uživali u roštilju, za razliku od ranijih godina kada je ovo mjesto tokom ljetnih dana bilo puno. Zatekli smo i kurbane koji pasu okolo, ograđeni od dijela gdje su izletnici. Cesta je propala, a put do Titove vile je zarastao.

Rezidencija se sastojala od glavne zgrade namijenjene za boravak gostiju, tri pomoćna objekta koji su služili kao kuhinja te prostora za smještaj osiguranja i osoblja koje je bilo zaduženo za održavanje vile. Izletiše se nalazilo na istom mjestu kao i danas, ali je ono bilo najmijenjeno samo za elitne goste vile sve do Titove smrti kada su i svi građani mogli doći i uživati u ovim ljepotama. Na ovom lokalitetu postoje 73 izvora vode te atomsko sklonište koje nije otvoreno. Stojčevac je postao vrlo popularno izletište nakon rata. Nažalost, neodgovorni građani nerijetko ostavljaju smeće za sobom, što narušava izgled ovog sarajevskog prirodnog dragulja.

Kako su nam rekli iz Ministarstva finansija BiH, Vijeće ministara BiH je još 2004. godine osnovalo Komisiju za državnu imovinu koja je bila zadužena za izradu kriterija za utvrđivanje države imovine i prijedloga zakona o pravima vlasništva i upravljanja državnom imovinom. Prijedlog zakona je trebao uključivati analize katastra, zemljišnoknjižne evidencije i druge javne registre, ali nisu ponuđena prihvatljiva rješenja u ovoj oblasti.

"Budući da nije donesen zakon koji reguliše oblast državne imovine, Parlamentarna skupština BiH ne može donijeti odluku o prijenosu vlasništva imovine BiH", kazali su nam iz Ministarstva fianasija BiH.

Općina Ilidža davno je izrazila volju da preuzme ovaj lokalitet i uredi ga jer turisti i veliki broj građana krive upravo ovu općinu zbog propadanja nekada vrlo vrijedne imovine. Upravo nekadašnja rezidencija i tuneli mogu biti velika turistička atrakcija s obzirom na to da je sam tunel napravljen u obliku labirinta. Jedan krak vodi do Titove vile, a drugi do Igmana. Danas rijetki znaju koji je pravi put.

"Stojčevac je vlasništvo Vijeća ministara BiH i s njima se nije mogao ostvariti nikakav kontakt do sada. Općina Ilidža po pravu upravljanja imovinom na teritoriji lokalne zajednice trpi uvrede zbog toga što je takav objekat javno smetljište. Nemamo zakonskih mogućnosti, osnove, a ni saglasnosti da bilo šta uradimo. Ovaj odnos nas dovodi u situaciju da bespravno i na vlastitu štetu brinemo o Stoječevcu i da mi trpimo zbog lošeg stanja. Ponavljam, Općina Ilidža nije nadležna, a nemamo ni prava. Ovo pokazuje i kompletan odnos i Kantona Sarajevo i Federacije prema Ilidži, koji je ponižavajući, rasistički i diskriminatorski", rekao nam je načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.

Jedina novina na samom ulazu u izletište je spomenik podignut borcima Armije RBiH Nedžadu Granulu i Harisu Opankoviću koji su 15. maja 1992. godine poginuli tokom bitke za oslobađanje ovog prostora.

Sarajlije se nadaju kako će ovaj prostor konačno dobiti vlasnika koji će cijeniti prirodno bogatstvo i turistički potencijal ovog mjesta.
Prijavi grešku


Komentari (92)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...