|

Stojanović: Sebija Izetbegović nije izbor Kantona Sarajevo za direktoricu KCUS-a

Stojanović: Sebija Izetbegović nije izbor Kantona Sarajevo za direktoricu KCUS-a
231
A. D.
18.10.2019. u 10:32
134
komentara
231

dijeljenja
Stojanović: Sebija Izetbegović nije izbor Kantona Sarajevo za direktoricu KCUS-a Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnik SDP-a u Skupštini KS Igor Stojanović oglasio se nakon informacije o reizboru Sebije Izetbegović na čelo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.
Klinički Centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) ima Upravni Odbor (UO) od 11 članova. Od toga su 2 člana iz Kantona Sarajevo (KS). Osnivača KCUS-a čini pet kantona, a menadžment ove institucije se imenuje na nivou FBiH.

"Kanton Sarajevo godišnje izdvoji 140 miliona KM od ukupno 250 miliona KM koliki je budžet KCUS-a. KS je predložio svoja nova dva člana UO, a to su Ismet Gavrankapetanović i Belma Kapo. Oni nisu imenovani prije raspisivanja konkursa za mjesto direktora, jer Vlada FBiH to ne dozvoljava. Vladajuća koalicija u FBiH se vjerovatno plašila suprotstavljenih stavova u vezi s imenovanjem direktora. Kao što javnost zna, na novi mandat reizbrana je Sebija Izetbegović, nakon prilično neuspješnog mandata u kojem je bilo više politike i mnogo manje zdravstvenih usluga. Manje usluga nego što ih je bilo recimo prije 10 godina i manje nego što ih je bilo čak i prije rata", naveo je Stojanović.

On kaže da Sebija Izetbegović kao zastupnica u Parlamentu FBiH iz SDA nije izbor Kantona Sarajevo."Da se radi o nekoj drugoj instituciji, a ne o kliničkom centru u kojem se liječe ljudi iz cijele BiH, tražio bih ukidanje finansiranja dok se ne dozvoli članovima UO iz Kantona Sarajevo da preuzmu svoja mjesta u upravljačkoj strukturi KCUS-a. Njihovim imenovanjem, KS bi imao kontolu utroška sredstava. Iz prethodnih izvještaja se vidi da taj utrošak nije u službi boljih zdravstvenih usluga. Ovako, trpjet ćemo zastupnicu SDA i suprugu predsjednika SDA za pare građana KS. Barem dok šestorka ne pobijedi i preuzme vlast na nivou FBiH. Kontrolisat ćemo i dalje i mijenjati svrhu doznačenih sredstava. To nam je dužnost. Jer kad već menadžment KCUS-a ne zna bolje, onda zastupnicima ostaju ukazivanje na propuste i prijedlozi unapređenja usluga. Do smjene i odgovornijeg rada", saopćio je Stojanović.
Prijavi grešku


Komentari (134)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...