{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stojan Župljanin se izjasnio da nije kriv

F
21.7.2008. u 17:53
0
7
Stojan Župljanin se izjasnio da nije kriv
0
Stojan Župljanin se izjasnio da nije kriv
Foto: AP
Stojan Župljanin je pred Vijećem Tribunala u Haagu negirao navode optužnice koja ga u 12 tačaka tereti za zločine počinjene na području Bosanske krajine. Statusna konferencija na kojoj će biti određen početak suđenja, zakazat će se u roku od 120 dana od izjašnjenja o krivici.
"Želim i ovom prilikom istaći - i to ću isticati tokom cijelog postupka - da sam beskrajno nesrećan što je došlo do rata u BiH, i da je bilo u mojoj moći da ga zaustavim, ne bi ga ni bilo. Nužno je da svi izvučemo pouku, svjesni da jedni s drugima moramo i možemo da živimo bez želje za osvetom i dominacijom. Želim da se provede cijeli postupak zbog istine i pomirenja, i zbog toga se izjašnjavam da nisam kriv", rekao je Stojan Župljanin, javio je u ponedjeljak BIRN-JUSTICE REPORT.

Župljanin, koji se donedavno skrivao, negirao je svoju ulogu u nizu zločina, među kojima su istrebljenje, ubistva, mučenja, okrutno postupanje i deportacija Bošnjaka i Hrvata s prostora Bosanske krajine, između ostalog iz Kotor-Varoši, Banje Luke, Prijedora, Sanskog Mosta, Ključa i Bosanskog Novog.

Prema navodima optužnice, Župljanin je u toku rata bio komandant Centra službi bezbjednosti (CSB) u Banjoj Luci, član Kriznog štaba Autonomne regije Krajina (ARK), te od 1994. godine savjetnik predsjednika RS-a za unutrašnje poslove.

Po međunarodnoj potjernici koja je raspisana prije devet godina, Župljanina su 11. juna ove godine u stanu u Pančevu uhapsili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Tužilaštvo u Haagu je 15. jula podnijelo prijedlog za proširenje optužnice protiv Župljanina, te njeno spajanje s optužnicom koja tereti Miću Stanišića. Odluku o ovom prijedlogu Sud još nije donio. Stanišić je bio ministar unutrašnjih poslova RS-a, te, prema navodima optužnice, direktno nadređen Župljaninu. Nakon što je u martu 2005. godine negirao svih 10 tačaka optužnice za zločine protiv čovječnosti, Stanišić na slobodi čeka početak suđenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: