Nacionalne tenzije
1.1k

Stočani na nogama zbog izgradnje križeva oko grada: Falsificiranje historije i kulturocid

A. D.
Potpisivanje peticije u Stocu (Foto: Klix.ba)
Potpisivanje peticije u Stocu
Građani i organizacije civilnog društva okupljeni u Pokret za brigu o kulturnom nasljeđu Stoca digli su na noge mnoge stanovnike ovog hercegovačkog grada zbog najavljenog nastavka izgradnje križeva u zaštitnom pojasu utvrđenog Starog grada ̶ nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

"Svjesni smo kulturno-historijskog značaja Starog grada Stolac, kao nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, i njegove izrazito velike vrijednosti za općinu Stolac. Reagujemo zbog njegove ugroženosti uzrokovane ljudskim djelovanjem odnosno kontinuiranim djelovanjem Župe sv. Ilije Proroka i lokalne općinske administracije na izgradnji križnog puta na prostoru koji obuhvata nacionalni spomenik BiH, što predstavlja čin krajnjeg vandalizma, devastacije i skrnavljenja koji će imati za posljedicu potpuni gubitak vrijednosti promjenom najznačajnijih svojstava ovog spomenika", kazali su iz ovog pokreta.

Oni će peticiju građana Stoca uputiti na mnoge adrese, a između visokom predstavniku Valentinu Inzku, federalnoj inspekciji i resornim ministarstvima u Vladi FBiH.

Budući da se uspostavom križnog puta nastoje falsifikovati historijske činjenice i potpuno preoblikovati spomenik kulturnog nasljeđa sa ciljem da se na ovakav način podupre propagirana ideologija etničke dominacije i vjekovnih hrvatskih prostora, kako navode iz ovog pokreta, ovim postupcima se ozbiljno narušavaju međuljudski odnosi i građansko povjerenja, te dovodi u pitanje sve sto je postignuto na implementaciji mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini;

"Oštro se protivimo ovdje izraženom, najgrubljem obliku pravnog nasilja kojeg sprovodi Općina Stolac sa namjerom da iz zajedničke baštine svih naroda i građana otrgne Stari grad Stolac, te bez ikakve historijske podloge, omoguće intervencije kojim se nad istim nastoji priskrbiti ekskluzivno pravo hrvatskom etnosu", naveli su.

Napominju da Aneks 8. Općeg okvirnog sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i pozitivno zakonodavstvo u Bosni i Hercegovini, nacionalnim spomenicima pruža najveći stepen pravne zaštite, te da su u skladu sa tim nadležna tijela dužna preduzeti sve mjere i radnje potrebne za njihovu zaštitu.

Reagirali su i iz Mostarskog muftijstva odakle poručuju kako vlast u Općini Stolac u sprezi sa Župnim uredom sv. Ilije Proroka, a pod upraviteljstvom mostarsko-duvanjskog biskupa, dodjeljujući javno zemljište župi, nastavlja praksu obilježavanja teritorije i javnog prostora od posebnog kulturno-historijskog značaja. U Islamskoj zajednici Stoca kažu i kako su u ovom slučaju prekršene važne odluke viših istanci.

Načelnik Općine Stjepan Bošković tvrdi sa druge strane da se u ovom slučaju radi o prostoru druge zone zaštite nacionalnih spomenika, te da za gradnju ne postoje prepreke.