{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Što prije potpisati Konvenciju Ujedinjenih nacija o pravima osoba s invaliditetom

F
14.4.2008. u 14:31
0
0
Što prije potpisati Konvenciju Ujedinjenih nacija o pravima osoba s invaliditetom
0
Što prije potpisati Konvenciju Ujedinjenih nacija o pravima osoba s invaliditetom
Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima osoba s invaliditetom treba što prije da bude potpisana i ratificirana. To je obaveza BiH, s obzirom na veliku diskriminaciju po osnovu invalidnosti u BiH, poručeno je s današnjih trećih susreta invalida Bosne i Hercegovine upriličenih u Sarajevu.
"Invalidi su podijeljeni na četiri grupacije: RVI, civilne žrtve rata, neratne invalide i invalide rada. To je nedopustivo i mi se borimo da prava osoba s invaliditetom budu onakva kako i piše u toj konvenciji, bez diskriminacije“, kazao je predsjednik Udruženja invalida BiH Zijad Arapčić.

Postoji diskriminacija i po osnovu socijalne zaštite, zdravstvene zaštite, zapošljavanja, obrazovanja, stambenog zbrinjavanja osoba s invaliditetom, i mi se borimo da se što prije potpiše i ratificira ta konvencija da bi BiH mogla krenuti prema evropskim integracijama u punom obimu, kazao je Arapčić dodavši da "bez rješavanja ovih pitanja BiH neće biti primljena u Evropsku uniju“.

Predsjednik Udruženja invalida BiH je naglasio da su od drugih susreta invalida BiH pa do danas u rješavanju problema invalida napravljeni ogromni pomaci i u FBiH i u RS-u, ali da treba nastaviti rješavati probleme koji još postoje.

"Nadamo se da ćemo uspjeti izgraditi jedan kvalitetan odnos vlasti i nas, tako da se donesu kvalitetni zakoni i da se isto tako kvalitetno implementiraju“, kazao je Arapčić.

"Godine 2005. smo se borili za budžet koji je bio 0 KM i uspjeli smo se izboriti za 16 miliona KM, a ove godine imamo u budžetu 157 miliona KM. Znamo da to neće biti dovoljno za implementaciju zakona, ali je ipak napravljen pomak“, kazao je predsjednik Udruženja invalida BiH Zijad Arapčić dodavši da u BiH ima oko 500.000 osoba s invaliditetom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: