|

Sto godina nakon rođenja Nelsona Mandele: Isprekidane nade u Južnoafričkoj Republici

Sto godina nakon rođenja Nelsona Mandele: Isprekidane nade u Južnoafričkoj Republici
9
Klix.ba
15.7.2018. u 21:18
49
komentara
9

dijeljenja
Sto godina nakon rođenja Nelsona Mandele: Isprekidane nade u Južnoafričkoj Republici Foto: AFP
Godišnjica obilježavanja 100. godišnjice rođenja Nelsona Mandele usmjerila je pozornost na "napredak" Južnoafričke Republike od euforijskih izbora 1994. godine kojima je obilježen kraj apartheida, piše AFP.
Južnoafrička Republika se, nakon desetljeća vladavine bijele manjine, riješila historijske nepravde što je širom svijeta dočekano s velikim oduševljenjem, ali su zapostavljeni tokom protekle 24 godine dok su se, uglavnom, trudili da žive u skladu s Mandelinom vizijom.

Nejednakost se povećalaU izvještaju Svjetske banke, objavljenom ranije, navodi se kako je Južnoafrička Republika najodgovornije društvo na svijetu, budući da su naslijedili borbu protiv apartheida i nisu se uspjeli riješiti njegovih posljedica.

"Nejednakost se povećala od kraja apartheida 1994. godine", navodi se u izvještaju, uz napomenu da to utječe na zapošljavanje, kao i na životni standard.

Izvještaj je otkrio da je još tri miliona Južnih Afrikanaca palo ispod granice siromaštva između 2011. i 2015. godine.

Rasizam ostaje neprevaziđena tema, s rasističkim komentarima na društvenim mrežama i svakodnevnom životu koji redovito izaziva bijes i bijesnu javnu raspravu, piše AFP.

Prostorna segregacija apartheida se također jako malo promijenila budući da mnogo crnaca živo u nekadašnjim gradovima, kao što je Soweto, dok bijeli ljudi i dalje većinski žive u predgrađima srednje klase.

Ekonomska bolGodine 1994. stopa nezaposlenosti iznosila je otprilike 20 posto, uz nadu da će ponovno angažman zemlje s globalnom ekonomijom dovesti do rasta koji će transformirati tržište rada.

Foto: AFP Foto: AFP


Međutim, činjenice su neumoljive, pa je nezaposlenost dostigla 26,7 posto, a rekord nakon što je okončan apartheid postavljen je 2017. godine. Mnogi analitičari kažu kako je stopa nezaposlenosti daleko veća, a nezaposlenost mladih prelazi 50 posto.

Brojke ukazuju na to da su Južnoafrikanci rođeni nakon 1994. godine razočarani, očajni zbog posla i isključeni iz ekonomskih tokova.

Rast BDP-a Južne Afrike bio je nestabilan i često spor, s porastom od 3,2 posto 1994. godine na 5,6 posto u 2006. godini.
Prijavi grešku


Komentari (49)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...