BiH
50

Stjepan Mesić i Željko Komšić u centrali DF-a: Brexit ne smije poljuljati opredijeljenost za EU

Piše: N. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik, posjetio je danas centralu Demokratske fronte (DF) u Sarajevu gdje se sastao sa liderom DF-a Željkom Komšićem.

Nakon sastanka Mesić je u obraćanju medijima rekao da mu je drago što je imao priliku posjetiti DF i sastati se sa Željkom Komšićem s kojim je izuzetno dobro sarađivao u vrijeme dok su obojica obavljali važne funkcije.

Mesić je pohvalio proevropsko opredjeljenje DF-a posebno istaknuvši da opredijeljenost za EU nakon Brexita mora biti veća.

"Važno je i da zemlje koje pretendiraju na ulazak u EU pojačaju napore za ostvarivanje standarda i uvjeta koje EU traži. Bilo bi loše da se proširenje EU zaustavi jer je to najatraktivniji privredno-politički klub danas u svijetu", kazao je Mesić.

Ulaskom u EU dolazi do otvaranja granica, što sprečava buduće sukobe.

"Svi agresori u svim ratovima uvijek su varali da štite svoju nacionalnu manjinu, a napadali su susjedne zemlje, svi su to radili, uključujući i Miloševića", rekao je Mesić.

Što se tiče evropskog puta BiH, Mesić smatra da je najveći zadatak na političkim elitama naše zemlje, ali ni međunarodna zajednica ne smije odustati od svojih obaveza, smatra Mesić.

Međunarodna zajednica se mora angažirati na promjeni Daytona s ciljem uspostavljanja funkcionalne države. Ovaj zadatak bh. političke elite ne mogu same uraditi, a narod to želi, dodaje Mesić.

DF je upravo jedan evropski projekt te je stoga Mesić odlučio dati podršku ovoj stranci.

Željko Komšić je rekao da su euroatlantske integracije životno pitanje za BiH.

Trenutno najaktuelnije pitanje u BiH je adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pri čemu Komšić smatra da se ovakva prilika ne smije propustiti.

Komšić je spomenuo i ohrabrujuće izjave njemačke kancelarke Angele Merkel koja je ponudila svoju pomoć pri adaptaciji SSP-a.