Poruka za praznik
1.1k

Stjepan Kljujić: Vi što odlazite bit ćete samo "Bošnje" u tuđini, vratite se i napravite firme

E. A.
Stjepan Kljujić, član ratnog predsjedništva RBiH na svečanoj akademiji povodom Dana državnosti BiH u Goraždu pozvao je sve one koji odlaze iz BiH da ne zaborave kako će uvijek u tuđini biti samo "Bošnje" koje će se željeti vratiti u domovinu da uživaju "pod stare dane".

Pozvao ih je da se vrate ranije i ulože u osnivanje kompanija koje će osigurati opstanak BiH.

"Nemojte doći u Bosnu kao đuturumi u penziji, dođite sada. Hajmo napraviti firme. Nemojte se samo jednom godišnje sakupiti i aplaudirati kako volite Bosnu. Sad napravite nešto za svoju domovinu, zaposlite mlade ljude da ne idu odavde", poručio je Kljujić.

On je kazao da generacija ljudi koji vole BiH umire, dok mladi odlaze vani, te je aktuelnu situaciju u zemlji ocijenio veoma teškom, pozivajući Bosance i Hercegovce koji ne žive ovdje, da pomognu domovini. Podsjetio je na značaj ZAVNOBiH-a koji je u to vrijeme bio "čudo".

"ZAVNOBiH je bio veliko čudo u uvjetima koji su vladali u to vrijeme. To je bio kamen temeljac građevini koja je rezultirala napretkom na svim poljima i u razvoju kolektivne svijesti posebno, što je uticalo na pojavu generacije probosanskih političara i stručnjaka. Iako su tada kao i referendumom iz 1992. godine otklonjene brojne opasnosti za Bosnu i Hercegovinu one su i danas prisutne, prije svega na unutrašnjem planu. Veoma je je važno da mi koji smo za Bosnu ostanemo normalni. Da ne gledamo ko je koje vjere i nacije, nego kakav je čovjek. Ali i unutrašnji neprijatelji past će jednog dana. Sve će te nesreće proći i Bosna ostati, trajati", poručio je Kljujić.

Ovom prilikom Kljujić je podsjetio da je BiH stoljećima prolazila kroz teške uspone i padove, ali da je uvijek opstajala pored različitih planova i uticaja izvana i unutar nje.