Vremenska anomalija
3

Stižu temperature i do 20 stepeni, hladni dani se vraćaju tek krajem iduće sedmice

Dž. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Dok mnogi očekuju dolazak hladnijih dana s obzirom na neobično blagu zimu u mnogim dijelovima Evrope, u prvim danima februara stižu nam još topliji dani koji će rezultirati ekstremnom temperaturnom anomalijom na jugoistoku Evrope i na Balkanu.

Iz servisa Severe Weather govore kako će se prosječne temperature na početku februara kretati između 10 i 15 stepeni celzija, dok će u pojedinim evropskim područjima dosegnuti i 20 stepeni celzija, što je daleko od uobičajenih temperatura za ovaj period godine.

Foto: Severe Weather
Foto: Severe Weather

Već od ovog vikenda ekstremno topli zrak krenuo se širiti jugom Evrope. Toplo strujanje sa zapada donijet će značajni porast temperatura u južnim i dijelovima srednje Evrope do početka iduće sedmice kada će se proširiti i na zemlje Balkana. Međutim, krajem iduće sedmice našu regiju zahvatit će novo zahlađenje. Nakon četvrtka, kažu iz Severe Weather, dolaze mnogo hladniji dani u većem dijelu Evrope.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, značajan pad temperatura zraka izgledan je od 7. februara sa jutarnjim temperaturama od -7 do -2, na jugu od -1 do 4 stepena, dok će dnevne temperature biti od -2 do 3, a u Hercegovini od 5 do 9 stepeni celzija. Moguće su i snježne padavine u Bosni, sa kišom u Hercegovini.