CEFTA
0

Stiže zaštita od uvoznog mesa

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Domaći uzgajivači i mesoprerađivači očekuju da će ovog mjeseca u BiH biti uvedene carine na uvoz mesa i mesnih prerađevina, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Stojan Marinković, predsjednik Komisije za zaštitu domaće proizvodnje, rekao je da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević obećao pomoć kako bi bio primijenjen član 23 bis ugovora CEFTA, koji omogućava zaštitu domaće proizvodnje kroz uvođenje carina na određenu grupu proizvoda.

On je objasnio da je primjena tog člana moguća jer je uvoz proizvoda za koje se traži zaštita iz zemlja porastao za 40 odsto, a zna se da je prag za zaštitu 25 odsto.

Predsjednik Udruženja mesoprerađivača u Privrednoj komori RS Nemanja Vasić rekao je da je realno očekivati da bi se prijedlog odluke o uvođenju carine na uvoz mesa i mesnih prerađevina mogao naći na dnevnom redu Savjeta ministara BiH oko 15. maja.

On je rekao da će se na spisku proizvoda koji će biti na udaru carine naći meso, mesne prerađevine i sirovo meso.

Sekretar Udruženja potrošača RS Dragovan Petrović smatra da eventualno uvođenje carina na uvoz mesa i mesnih prerađevina neće dovesti do poskupljenja mesa, jer je u BiH meso u maloprodaji najskuplje u okruženju i da se zbog slabe kupovne moći stanovništva ne može očekivati da se podignu cijene ovih proizvoda. 

Domaći uzgajivači i mesoprerađivači duže vrijeme upozoravaju da je zbog nelojalne konkurencije iz uvoza i zloupotrebe CEFTA mesoprerađivačka industrija u BiH dovedena pred ivicu propasti koja je neizbježna ukoliko hitno nešto ne bude preduzeto.